Uborkaszezon van? De nem a zöldségtermesztésben!

2022. August 1., Monday

Uborkaszezon van?

De nem a zöldségtermesztésben!

Öntözéses, tápoldatos termesztésben javában megy ilyenkor is a tápanyag kijuttatás számos zöldségkultúrában. Paprikafélék, paradicsom, uborka, padlizsán, cukkini stb. termesztéséhez nélkülözhetetlen a jó minőségű, folyamatos és teljes körű tápanyag visszapótlás! Nyár derekára az úgynevezett starter és kezdeti nevelő fázisokon már jócskán túl vannak a növények. Most az érési folyamatban, betakarítás előtt a „befejező” műtrágyázási fázist alkalmazzuk, megteremtve a piacos megjelenés, beltartalmi paraméterek (szín, íz anyagok, illatanyagok) és tárolhatóság feltételeit. Nézzük, hogy ehhez milyen technológiát, termékeket használhatunk a Genezis kínálatából:

1.N, P, K igény:

  • Genezis Péti Mix termékcsalád III. Komplex terméke (NPK 15-5-30). Egy 100 %-ban vízoldékony kristályos NPK termék alacsony P (színesedés, pirosodás elősegítő) és magas K tartalmú (megfelelő beltartalom kialakításáért felel). Felhasználható a zöldségkultúrák makroelem szükségletének biztosítására. Mikroelem tartalmú készítménnyel (Mikromix-A-Zöldség-Dísznövény és/vagy Pétibór Extra) együttesen is alkalmazható.
  • Genezis Mikramid (N: 45 % + B, Cu, Fe, Zn, Mn) Karbamid alapú, mikroelem kiegészítéssel, maradék nélkül oldódó nitrogén műtrágya.

A két nitrogéntartalmú termék kombinált alkalmazása adja a legtökéletesebb megoldást!

2. Ca igény:

Használata nélkülözhetetlen a nagy tömegű termést hozó zöldségféléknél! A tárolhatóságot, „pultállóságot” nagymértékben ez az elem befolyásolja! Eleve oldott állapotban lévő kálcium-nitrát oldat. P tartalmú műtrágya termékkel ne keverjük a kicsapódás elkerülése érdekében!

Időben külön-külön célszerű kijuttatni a két N tartalmú készítményt (Péti Mix Komplex + Mikramid együtt és külön a Kalcinol).

3. Mg, S igény:

  • Genezis Magnesol lomb- és öntöző trágya (MgO: 7 %, SO3: 14 %)

Eleve oldott állapotban lévő új lombtrágya féleségünk! Mivel folyékony, így nem kell keverve hosszasan feloldanunk. Tápoldatozáshoz 0,1-0,05 % töménységben kijuttatva.

4. Mikroelem igény: B, Cu, Fe, Zn, Mn, Mo:

Természetesen a mikroelem pótlásról ilyenkor is gondoskodnunk kell a megfelelő termékenyülés, kötés érdekében! 

Ne felejtsük, hogy egy látens hiány ezek közül az elemek közül akár 10-15 %-os termésveszteséget eredményezhet!

A bór szükségessége és pótlása egyaránt kiemelkedik a többi mikroelem közül, ezért ennek a terméknek a használatát a többi mikroelem használatán kívül pluszban is javasoljuk!