Aktuális tápanyag-utánpótlási feladatok a szántóföldi növénytermesztésben

2022. June 7., Tuesday

Aktuális tápanyag-utánpótlási feladatok a szántóföldi növénytermesztésben

 

A későtavaszi, nyáreleji időszak igazi trágyázási munkacsúcs. Ilyenkor aktuális a kukoricában és a napraforgókban a tápkultivátorozás és a levéltrágyázás.

A nitrogén a vegetatív növekedés motorja, ezért napraforgóban talajadottságoktól függően a 70-100 kg/ha N kijuttatása mára teljesen elfogadott. Nitrogénhiány esetén, a levél csúcsától induló, a főér mentén végigfutó sárgulás látható, ami 20-25% termésveszteséget jelenthet. A napraforgóba általában egy alkalommal megyünk be tápkultivátorral 6-8 leveles állapotban. Ilyenkor kell kiadni a trágyázási szaktanácsadás szerint számított nitrogénadag második részletét. A mennyiség mindig attól függ mennyit kapott alaptrágyázáskor vagy a vetéssel egy menetben startertrágyázással. A fennmaradó mennyiség általában a javasolt nitrogén dózis fele, harmada 30-60 kg /ha. Mivel a napraforgónak jelentős a kalcium- és magnézium igénye, a nitrogént, dolomitot tartalmazó Pétisóval (27% N 7% CaO, 5 % MgO) érdemes pótolni (100-250 kg/ha). A magnézium levélre történő kijuttatására már a komplex megoldások a legjobbak. Szintén 6-8 leveles állapotban a Magnesol-S (7% MgO: 14% SO3) 10-15 l/ha dózisban adva nemcsak a magnéziumot, hanem a növény számára fontos ként is pótolja. Ha már korábban tapasztaltunk a területen kénhiányt, akkor a Genezis Nitrokén (15% N: 53% SO3 3 l/ha) használata elengedhetetlen. Ha a talajban a kén-feltáródás üteme nem elég gyors, vagy kevés benne a szerves anyag, akkor gyakran előfordul kénhiány. Ilyenkor szintén a Genezis Nitrokén (15% N: 53% SO3) alkalmazása ajánlott. A biotikus és abiotikus stresszfaktorokkal szembeni ellenálló-képesség fokozására, különösen csillagbimbós állapottól, a Genezis Olajosnövény BS (10,4% N; 4% SO3; 1,2% B + összes aminosav tartalom 13,53%) kijuttatása javasolt. A termék 17 féle aminosavat tartalmaz, hatékonyan tölti fel a növényi sejtek aminosavraktárait, meggyorsítva a fehérjeszintézist, ezáltal a növekedést. Használata egészen a virágzás időszakáig ajánlott, 4-5 l/ha dózissal. A virágzás előtti időszakban kulcskérdés a bórpótlás is. A bór a pollentömlők stabilitásához járul hozzá, hiányában termésdepresszió lép fel, kritikus esetben virágelrúgás, a szár tányér alatti eltörése is jelentkezhet. Mivel a bór alig mozog a növényben kijuttatásának optimális időpontja a virágzást megelőző szakasz. A Pétibór Extra nagy koncentrációban (10%) tartalmaz bórt, így megakadályozza a virágelrúgást és nagyban segíti a termékenyülést.

A hideg idők elmúltával vetett első kukoricák már 6-8 levelesek, tápkultivátorozásra és lombtrágyázásra „érettek”! A Genezis Pétisóval (27% N 7% CaO, 5 % MgO) egy, de nem ritkán két alkalommal 100-170 kg/ha nitrogént érdemes kijuttatni. A megosztás oka az, hogy a kukorica élete első két hónapjában 35-50 kg/ha nitrogént vesz fel, ami mindenképpen indokolja a többszöri kijuttatást. A kukorica magnéziumigénye jelentős, pótlására a Genezis MagneMix-S (5% MgO  + 10% SO3 + B, Zn, Cu, Fe, Mn, Mo) 10-15 l hektárdózissal kijuttatva, a  két makroelem a magnézium és a kén mellett az intenzív növekedést támogatandó, mind a hat mikroelemet pótolja. Közülük kiemelt jelentőséggel bír a cink, mely több mint 200 enzim aktivátora, fontos szerepet kap a fotoszintézisben és a fehérjeképzésben és nem utolsó sorban a növekedési hormonok szintézisében. Hiányát az idősebb alsó vagy a középső leveleken megjelenő erek közötti sárgás elszíneződés, csíkozottság jelzi. A cinkpótlásra 4-6 leveles állapottól címerhányás kezdetéig két megoldást is kínálunk. A Genezis Mikromix-A Cink 5% kelatizált cinket tartalmaz, mely formula gyors felszívódást és azonnali hatást tesz lehetővé. A másik lehetőség komplexebb, a vegetatív fejlődést 3 tápelemmel és 17 féle aminosavval támogató, a stressz leküzdését is segítő Genezis Mikromix BS (3,5% Zn + 4,2% SO3 + 1,3% N +14% AS) 3-5 l/ha dózissal történő kijuttatása. A két készítmény kombinált alkalmazása, jó választást jelentenek azoknak, akik gyengébb talajokon gazdálkodnak, vagy csak egyszerűen szeretnének többet kihozni a kukoricából.

A tavaszi vetésű kultúrák sorát sokszor zárja hazánk legfontosabb fehérjenövénye a szója. Extenzív termesztése gyakorlatilag kizárt, mivel 2-2,5 t/ha termésátlag mellett egyszerűen nem rentábilis vele foglalkozni. A szója egy tonna termés és a hozzá tartozó melléktermés (fajlagos tápanyagigény) előállításához jelentős mennyiségű, 60-62 kg/t N-t használ fel. De a vonatkozó szakirodalmaktól függően, 23-42 kg/t CaO-t és 3,5-9 kg/t MgO-t, 7-12 kg/t S-t is felvesz a szója. Hangsúlyos még a talaj kémhatása is. pH 6,5 alatt mésztrágyázás szükséges, ugyanis savanyú talajon akár 1-2 t/ha hozamcsökkenést is tapasztalhatunk a semleges kémhatású talajhoz képest. A nitrogén kalciummal és magnéziummal történő együttes pótlására a legjobb választás a Genezis Pétisó (27% N 7% CaO, 5 % MgO), mely magas dolomittartalma révén nem savanyítja tovább a talajokat és egyszerre pótolja a már említett három tápelemet is. Később a vegetációban egyes makro- és mikoelemeket hatékonyan csak lombtrágyázással lehet pótolni. A Mg, S, Cu, Zn, Mn, Fe, B, Mo pótlása részben vagy egészében megoldható lombtrágyákkal is. Hatékonyság szempontjából a kelátos lombtrágyák előnyösebbek, mint a sóoldatok. A lombtrágyakezelések is csak akkor hozhatnak jelentősebb (>100 kg/ha) hozamnövekedést, ha a többi tápelem nincs minimumban. A Genezis szójatechnológia legfontosabb lombtrágyái a Genezis Mikromix A - hüvelyes növény mely a szója számára fontos mikroelemeket tartalmazza. Mellette a Genezis Pétibór-Extra, melynek magas 10% bórtartalma van, javítva a terméskötést és a Genezis Olajosnövény BS (10,4% N; 4% SO3; 1,2% B + összes aminosav tartalom 13,53%), mely a stressz leküzdésében segíti a szóját.