A külföldi leányvállalatokról

A külpiaci jelenlét erősítése érdekében a Nitrogénművek Zrt. a főbb exportpiacain saját vállalatokat hozott létre a helyi fogyasztói igények jobb kielégítése érdekében. Ez a tevékenység elsősorban a szomszédos országokban (Románia, Szlovákia, Szerbia) számottevő, de távolabbi országokban (Olaszország, Németország) is rendelkezünk kereskedelemmel foglalkozó vállalattal.

A Nitrogénművek Zrt. többségi tulajdonlásával megalapította Szlovákia dél-nyugati régiójában, Nagymegyeren a Nitropet Slovakia s.r.o.-t, azzal a céllal, hogy aktív szerepet vállaljon az anyavállalat termékeinek külpiaci forgalmazásában. Minden nagyobb agrár-disztribúciós céggel üzleti kapcsolatban áll, de kiszolgálja a gazdák igényeit is. A műtrágya-forgalmazás mellett a társaság aktív részt vállal közvetlenül a felhasználóktól jövő megbízható kereskedelmi és piaci információk beszerzésében, valamint a társaság marketing és prezentációs tevékenységében a szlovák és cseh piacon. Az anyacéggel való szoros együttműködésnek köszönhetően, valamint az alkalmazottak széleskörű szakmai gyakorlata által a vevők teljes körű kiszolgálása biztosítva van.

A Nitrogénművek Zrt. megalapította Szabadkán a „Nitro Pet” Kft.-t azzal a céllal, hogy kereskedelmi tevékenysége révén elősegítse külpiaci jelenlétét Szerbiában.  A több éves működés során a társaság megszilárdította kapcsolatait a régi vevőkkel és új vásárlókat is szerzett.
 
Az S.C. BH Chemical Impex SRL társaságot 1997-ben alapították 100% magyar tőkével, tényleges működését 2002. évben kezdte meg. Fő tevékenysége műtrágya termékek nagykereskedelme. A Nitrogénművek Zrt. és a Bige Holding Kft. által gyártott műtrágyák kizárólagos romániai forgalmazásával foglalkozik.