Általános jellemzők

Helyzete

A borsót zölden friss fogyasztásra vagy konzervipari célra termesztik. Kiemelkedő szerepet játszik a vetésforgóban, sok esetben a legjobb elővetemény, ideális esetben a gabona termése 20-30 %-kal is nőhet borsót követően.

Termőhely igény

Ideális termőhelye a porózus, meszes, középkötött vályogtalaj, a meszes csernozjom és a löszhátak. A szélsőséges, sülevényes homok- és a levegőtlen agyagtalaj, valamint az extrém savanyú vagy szikes talajok kivételével mindenütt termeszthető. 

Tápanyagigény

Nitrogéngyűjtő, de kora tavasszal nitrogént igényel. Humuszban szegény és nitrogénhiányos talajon 70-80 kg/ ha nitrogén adható magágy-készítés előtt, vagy a vetőágy-készítéssel egy menetben a talajba dolgozva. Az elővetemény szár- és gyökérmaradványainak bedolgozásakor, a lebomlás elősegítése érdekében nitrogén tartalmú komplex NPK műtrágyák használata javasolt. Amennyiben a talaj bőségesen ellátott nitrogénnel, a levegőből történő nitrogénkötés elmarad, a növény a talaj nitrogénkészletét hasznosítja. A tapasztalatok szerint a túlzott nitrogénkínálat káros, az állomány ritkulhat, a borsó gyomosodik és csökkenhet a hüvely és mag termése.

A rövid tenyészidő és az intenzív tápanyagfelvétel miatt tápanyagigényesnek minősül a foszfor, kálium és a lassan mozgó kalcium tekintetében. Kívánatos a talaj jó foszfor- és kálium- ellátottsága és az 5 %-nál magasabb mész tartalom.

Fajlagos tápanyagigény

 (kg/ t termés*)
Nitrogén (N) 20
Foszfor (P2O5) 14
Kálium (K2O) 22
Kalcium (CaO)10
Magnézium (MgO)2

*A zöldtermés ennek duplája, a szárat zöld- vagy száraz betakarításnál is fehérjetartalmú takarmányként hasznosítják.

Tápanyag-visszapótlás – hagyományos technológia

Őszi alaptrágyázás

 

Lazább mezőségi és

erdő talajokon

Laza, humuszos homoktalajon

Genezis NPK 8:21:21

200-300 kg/ha

 

Genezis NPK 8:24:24

 

200-300 kg/ha

Lazább homok talajokon az NPK alapműtrágyát is inkább kora tavasszal adjuk ki a tápanyag kimosódás elkerülése érdekében.

Tavaszi nitrogén alaptrágyázás

Termék

 Dózis

Genezis Pétisó

300 kg/ha

Vagy: Genezis Karbamid

200 kg/ha

Vagy: Genezis Nitrosol

200 l/ha

Levéltrágyázás

Termék

 Dózis

Genezis Mikromix A hüvelyes növény

3-6 l/ha

Genezis Kalcidol

5 l/ha