Ribes rubrum és Ribes nigrum
A bogyósgyümölcsűek termesztésében a világon a második helyet foglalja el. A ribiszke összefoglalóan két gyümölcsfaj elnevezését tartalmazza, úgymint a fekete és a piros ribiszkéét.Kerti gyümölcsként viszonylag későn, a XV. században Európa északi-északnyugati országaiban (Hollandia, Dánia, Észak-Németország) és a Balti-tenger mellékén kezdték termeszteni. Gyümölcsének táplálkozási értékét korán felismerték, és a népi gyógyászatban régóta széleskörűen alkalmazzák.
A nagy biológiai értékű, ásványi sókban és vitaminokban gazdag ribiszkegyümölcs kiváló beltartalmi összetevőivel magyarázható kiemelkedő étrendi hatása. Általánosságban elmondható, hogy a ribiszkék közül a beltartalmi értékeket és a feldolgozhatóságot tekintve a fekete ribiszke sokkal értékesebb, mint a szerényebb mutatókkal rendelkező piros ribiszke. A hazánkban termesztett gyümölcsfajok közül a fekete ribiszke az egyik legnagyobb C-vitamin tartalmú gyümölcs. A C-vitamin tartalom azonban az évjárattól és a fajtától nagymértékben függ. A fekete ribiszke magas C-vitamin-tartalma korszerű tartósítási technológiával túlnyomórészt megőrizhető. A fekete ribiszke gyümölcsében a P-vitamin, a karotin, a B1-, B2- és B6-vitaminok is számottevő mennyiségben megtalálhatók. A ribiszkék összes savtartalma a gyümölcsök közül kiemelkedő, főleg citromsavból áll. Jelentős a cellulóz-, a pektin- és a fehérjetartalmuk is. Ásványi sókban is gazdagok, különösen kalciumban, foszforban és magnéziumban.
A két termesztett ribiszkefaj között jelentős különbségek vannak. A fekete ribiszke sokkal igényesebb. A piros ribiszke klímaadaptációs készsége a mérsékelt égöv egész területén kielégítő. Hidegtűrő növény, inkább a hűvösebb klímát szereti. A 30 °C feletti nyári forró periódusokat kevésbé tűri. Nem szereti a túl erős napsugárzást, a tűző nap által okozott felmelegedéseket. Amennyiben a hosszan tartó aszályos időszak hőséggel is párosul, a ribiszke levelei károsodnak, s gyakran idő előtti lombhullás következik be. Téli hidegigénye hazánkban kielégített. A fekete ribiszke sokkal korábban fejezi be mélynyugalmi időszakát, mint a piros ribiszke. Ennek ellenére a téli fagyok csak ritkán okoznak kárt. A fekete ribiszke rövidebb mélynyugalmi időszakát viszonylag korai virágzás követi, ezért a kora tavaszi fagyok gyakran károsíthatják.
A piros ribiszke éghajlati igénye Magyarországon mindenütt kielégített, mert ökológiai optimuma hazánk déli határának közelében helyezkedik el. A fekete ribiszkének éghajlati adottságaink nem kedveznek. Ezért az ültetvény helyének megválasztásánál a könnyen felmelegedő fekvéseket és a fagyzugos területeket kerülni kell.
Éghajlati igényének kielégítéséhez a művelési rendszer megválasztása is hozzájárulhat. A sövényszerű művelés a talaj beárnyékolásával és az összefüggő növényfal kialakulásával kedvező mikroklímát teremthet. A sövényfal az erős szelek káros hatását is csökkenti. A fekete ribiszke vízigényes gyümölcsfaj. Csapadékigénye meghaladja az évi 600 mm-t. Különösen szüretig érzékeny a szárazságra. A vízhiány hozzájárulhat a levelek idő előtti hullásához.
A ribiszke középkötött, vízáteresztő, gyengén savanyú, szerves anyagban és káliumban gazdag erdei talajokon díszlik a legjobban. A talaj minőségére a fekete ribiszke igényesebb. A piros ribiszke e tekintetben toleránsabb. Az eredményes termesztéshez legalább 60 cm-es termőréteg szükséges. A talaj humusztartalma haladja meg az 1%-ot. Az optimális pH-érték 5,5–7,0 közötti. A ribiszke érzékeny a talaj magas mésztartalmára. 10% feletti CaCO3-tartalmú talajok nem alkalmasak a ribiszke telepítésére, mert a mészklorózis következtében az ültetvények keveset teremnek. Ugyanez vonatkozik az összes sótartalomra is, ami nem haladhatja meg a 0,1%-os értéket.
A fekete és a piros ribiszke tápanyag-ellátottsággal szembeni igénye határozottan eltér, amit a trágyázásnál figyelembe kell venni. A fekete ribiszke nitrogén-, a piros ribiszke pedig káliumigényes gyümölcsfaj. A fekete ribiszke erőteljesebb vegetatív tevékenysége a termőrészképződést a fekete ribiszkéhez viszonyítva kevésbé határozza meg, de nagyon érzékeny a hiányos káliumellátottságra. Nyár végi lombhullásának egyik oka a hiányos káliumellátottság.
A tápanyagfelvétel szüretig a legerőteljesebb, majd a nyár végétől késő őszig második tápanyagigényes időszak következik, amelyben a tartalékolás a fő feladat. A következő évi tápanyag-ellátottságot és teljesítményt az ősszel képzett tápanyagtartalékok alapvetően meghatározzák.
A trágyázást talaj- és levélvizsgálatra kell alapozni. Az ültetvények kedvező tápelem-ellátottságára vonatkozó levélanalízis-értékeket az első táblázat tartalmazza. A fenntartó trágyázást kedvező talaj- és levél-tápelemellátottság mellett a második táblázatban közölt, az elérendő termésszinteket is figyelembe vevő javaslat alapján végezhetjük.
A ribiszkelevelek kedvező tápelemtartalma szárazanyag-%-ban
Gyümölcs-faj | Tápe1em | |||||
N | P | K | Ca | Mg | N/ K arány | |
Fekete ribiszke | 2,6–3,0 | 0,25–0,30 | 1,5–1,7 | 1,5–2,5 | 0,25–0,30 | 1,7–2,0 |
Piros ribiszke | 2,4–2,7 | 0,2–0,3 | 2,0–2,6 | 1,5–2,0 | 0,3–0,4 | 1,0–1,2 |
Megjegyzés: a levélmintát a szüret időszakában kell begyűjteni. A közölt értékek a teljes levél tápelemtartalmára vonatkoznak.
A ribiszkeültetvények fenntartó trágyázásához javasolt tápanyagmennyiségek kedvező talaj- és levéltápanyag-ellátottság esetén, kg/ha-ban
Terméshozam t/ha | N | P2O5 | K2O |
4,0 4,0–8,0 8,0 l | Fekete ribiszke | ||
50–70 70–90 90–150 | 30 30–40 40–80 | 80 80–120 120–160 | |
5,0 5,0–10,0 10,0 l | Piros ribiszke | ||
40–60 60–80 80–120 | 30 30–50 50–80 | 80–100 100–160 160–200 |
Időpont | Termékek | Műtrágya- és lombtrágya-szükséglet a talaj tápanyag-ellátottságától függően |
Telepítés előtt a talajba dolgozva a szervestrágyával egy időben | Genezis (kloridmentes) NPK 11:11:18+17 S | 300-400 kg/ha |
Tápoldatos kultúrában | Genezis Pétisol Foszfor és Káliumdús | 1-2 % töménység (5-10 l/ha 500-1000 liter vízben kijuttatva) |
Normál szabadföldi termesztés (2-3 x)* | Genezis Mikromix-A Szőlő-Gyümölcs | 4-6 l/ha (0,2-0,6 V/V% töménység) |
Érés előtt | Genezis Kalcidol | 0,5-1,0 V/V%-os töménységben (100 l vízhez 7-10 dl Kalcidol) |
A technológiai javaslatban szereplő termékek változhatnak talajanalitikai javaslatok alapján, illetve a hiánytünetek elemzésével eltérő termékcsoportok alkalmazhatóak, a precíz utánpótlás és (szükség esetén) a megfelelő regenerációs potenciál eléréséhez.
*a készítmények jól keverhetők a növényvédőszerekkel, ezért javasoljuk az esetleges permetezésekkel egy menetben történő kijuttatásukat.