2024. August 16., Friday
Bórhiány esetén zavart szenved a cukrok transzportja a bogyók felé, aminek hatására az érés során csökken a bogyók fermentálható cukortartalma. Ez a mikroelem fontos szerepet játszik a cukortranszport fehérjék működésében, amelyek a cukrok sejtek közötti mozgását irányítják. Ezek a fehérjék lehetővé teszik a cukrok beépülését a szőlő bogyóiba, növelve ezzel a bogyók cukortartalmát.
A bór elősegíti a fotoszintézis legfontosabb termékének, a glükóznak, valamint a fruktóznak és a szacharóznak hatékony előállítását és átalakítását. Segíti a pektinek szintézisét és lerakódását a sejtfalban, ami fontos a növényi sejtek struktúrájának fenntartásában. A bór javítja a növények stressztűrő képességét, ezzel is biztosítva a cukrok folyamatos és hatékony felhasználását. Bórpótlásra a legjobb megoldás a bórt etilén-amin formájában tartalmazó Pétibór Extra, mely magas, 10%-os bórkoncentrációjával egyedülálló módon támogatja a sikeres szüretet!