Pétisóval előre megy, nem hátra!

2024. May 8., Wednesday

Pétisóval előre megy, nem hátra!

A napraforgó kapcsán sokan azt a téves elképzelést vallják, hogy nem igényel nitrogént, vagy ha mégis, akkor csak nagyon keveset, azt is csak vetéskor vagy azelőtt. Ők azok, akik sosem fogják elérni az 5 t/ha feletti hozamot! Sőt, megragadnak a 3-3,5 t/ha körüli hozamoknál, ami lassan már nem lesz gazdaságos.

Nos, az igaz, hogy a napraforgó élelmes növény, mélyebbre hatol a gyökere, mint a kukoricáé, de a semmiből nem tud fehérjét vagy bármilyen egyéb létfontosságú nitrogéntartalmú vegyületet (pl. klorofill), vegetatív tömeget (szárat, levelet, tányért) előállítani.

Fontos, hogy tápkultivátorozáskor is adjon nitrogént!

 Jó, ha tudja, a napraforgó minden tonna terméshez 41 kg nitrogént használ fel! És ezt el kell osztani a tenyészidőszakban. Nem beszélve a jelentős kalcium és magnézium igényéről.Ezt csak a Pétisóval lehet pótolni! Ne kockáztassa a nagy hozam lehetőségét, tegyen meg mindent a hatékony, gazdaságos termelés, a nagyobb hozam és jövedelem, a kisebb kockázat elérése érdekében.

Az ammónium-nitrát és a karbamid csak a pénzt viszi, de hasznot nem hoz! Sok nitrogén elillan vagy kimosódik belőlük, ezáltal rosszul hasznosulnak. Így válnak a legdrágább nitrogén műtrágyává.

Ne dobja ki pénzét az ablakon, ne tegye tönkre a termőtalajt, hiszen abból él!

 Az okos gazda Pétisóért kiált!