Ne legyen amatőr!  Tápkultivátorozza kukoricáját profi módon!

2024. April 25., Thursday

Ne legyen amatőr! 

Tápkultivátorozza kukoricáját profi módon!

A május kétségtelenül a tápkultivátorozás időszaka. De mire is kell ilyenkor odafigyelni?

Sok mindenre (pl: ne hurcoljuk át a gyomokat egyik tábláról a másikra), de leginkább arra, hogy megfelelő időben, megfelelő dózisban juttassuk ki a legnagyobb hozamot biztosító nitrogén műtrágyát.

Mi is a megfelelő időpont?

Ehhez azt kell tudni, hogy a kukorica nitrogénfelvétele a 6-8 leveles állapot után ugrik meg. Előtte kb. 30 kg nitrogént vesz fel kb. 60 nap alatt, után ugyanennyi idő alatt közel 200 kg-ot. Legyen elegendő felvehető nitrogén a talajban! De ne csak nitrogén! A kukoricának jelentős a kalcium és a magnézium fogyasztása is.

Magas kalcium és magnézium tartalma miatt a legmegfelelőbb műtrágya a Pétisó! Savanyú talajokon kötelező! Kevésbé csapadékos időszakban a prillezett forma ad jobb eredményt, mert oldódásához, hasznosulásához kevesebb csapadék, alacsonyabb talajnedvességtartalom is elegendő. Ha megkéstünk a kultivátorozással, akkor is a prillezett Pétisó a legtökéletesebb megoldás. A granulált szemcsék viszont átlagos talajnedvesség-tartalom mellett hosszabb időn keresztül szolgáltatnak nitrogént.

Jó, ha tudja, a karbamid és az ammónium-nitrát savanyítja a talajt, nem pótol kalciumot és magnéziumot és sok nitrogén megy belőlük veszendőbe, elillan, lemosódik! Hatásuk bizonytalan.

Egy profi csak Pétisót használ és a fejtrágya adagot két menetben adja ki!