Lombtrágyázási javaslat (repce)

2016. January 14., Thursday

Őszi permetezés: 8-10 leveles állapotban

A Genezis Pétisol Foszfor- és Káliumdús oldat (9-14-18+0,1% mikroelem) készítmény javasolt kijuttatási ideje az őszi időszak. Alkalmazható az alaptrágyázás kiegészítéseként, illetve hideg talajon fellépő relatív foszforhiány (lila lombszíneződés) kezelésére. Magas káliumtartalma a növények fagytűrését is fokozza. Javasolt dózisa 5 l/ha.

Genezis Mikromix-A olajos növényekhez polifémkelát oldat (talajvizsgálati eredmények alapján)

Alkalmazható az őszi időszakban a megfelelő mikroelem ellátottság elérésére, illetve a télállóság, kondicionálás kialakításához. Javasolt dózisa 2-3 l/ha

repcefejlstadiumok

 

Tavaszi permetezés

1.Levélrózsák regenerálásáa (3. hó)
Genezis Pétisol Nitrogéndús oldat (18-9-12+0,1% mikroelem) lombtrágyázásra a tavaszi időszakban javasoljuk alkalmazni. Magas nitrogéntartalma erőteljesebb kezdeti növekedésre serkenti a repcét (starter hatás). A növények a lombon keresztül kapják meg a kezdeti fejlődéshez szükséges tápanyagokat, melyek a hideg talajból nehezebben felvehetők.
Javasolt dózisa 5 l/ha + Mikromix-A 2-3 l/ha
1.2. A repce tápanyag-utánpótlásának egyik sarkalatos pontja a mikroelem pótlás. A mikroelemek közül főként a bór befolyásolja jelentősen a termés mennyiségét és minőségét. A repce kénigénye. A bór visszapótlást kétszeri lombtrágyázással oldhatjuk meg. Bórhiány esetén csökken a gyökér fejlődése, a becők elszáradnak vagy nem is képződnek. A növényekben a bór nehezen mozog, ezért jobb hatékonyságú a levéltrágyázás. A bóros kezelést a tenyészidő folyamán két alkalommal javasoljuk végezni:
- őszi, vagy kora tavaszi időszakban a bórral való feltöltés érdekében, és a fagytűrés fokozására, 4 l/ha dózisban.
- zöldbimbós állapotban, szintén 4 l/ha dózisban, a kötődés elősegítésére, az olajtartalom növelésére, valamint az oldalhajtások képződésének serkentésére.

Ajánlott készítmény: Genezis Pétibór Extra 3 l/ha
A megfelelő bórellátottság elősegíti a hónaljhajtások képződését, növeli a becő- illetve magszámot, jobb termékenyülés, magasabb olajtartalom érhető el.

A kezelések egy menetben végezhetők a növényvédelmi (gyomirtás, kártevők, kórokozók ellen) kezelésekkel.

A fenti készítmények keverhetők egymással, és növényvédő szerekkel egyaránt. A Genezis Pétibór Extra nem keverhető szervetlen réz tartalmú szerekkel.