Lombtrágyázási javaslat (napraforgó)

2016. January 14., Thursday

Napraforgó lombtrágyázása

A növényeknek - így a napraforgónak is - testük felépítéséhez és zavartalan fejlődéséhez legalább 16 tápelemre van szükségük, hiányuk megzavarja a növény növekedését. Ez morfológiai elváltozásokkal, a termés mennyiségi és minőségi leromlásával jár. A makroelemk (NPK) jelentősége, felvételük vegetáció alatti dinamizmusa ismert. A napraforgó a makro elemek közül P és K pótlására adták a legnagyobb termésnövekedést. A foszfor hiánya csökkenti a kaszatok teltségét, a léha kaszatok arányát. A kálium növeli a szárazsággal szembeni ellenállóságot és a betegség ellenállóságot. A kalciumhiány csökkenti a termésbiztonságot. A magnéziumhiány szintén terméscsökkentő hatású, különösen ha ez mészhiánnyal párosul. Ebben az esetben csökken a kinyerhető olaj mennyisége. A kénhiány csökkenti az olajtermés mennyiségét és minőségét.
Mindemellett nem elhanyagolható a mikroelemek jelentősége sem.

A napraforgó számára a legfontosabb mikroelem a bór:

Bór (B): az egyik legfontosabb elem a bór, szabályozza a szénhidrát-anyagcserét és a maradéktalan terméskötést. Hiányában a termés csökkenhet, a tányérok deformáltakká válnak, sok léha kaszat fejlődik. A növényekben a bór nehezen mozog, ezért jobb hatékonyságú a levéltrágyázás.

A hiánybetegségek megelőzésére, gyógyítására és kondicionálására a következő készítmények alkalmasak:

A Genezis Mikromix-A termékcsaládból: Mikromix-A olajos növényekhez (B.1,2%, Fe: 1%, Zn:0,6%, Cu:0,4%, Mn:0,2%).
Mikromix-A Vas-magnézium (Fe:5%, MgO:5%, SO3:19%)
GenezisPétibór Extra (B:10%)
Ajánlott dózisuk:
- talajtrágyaként:8-10 l/ha 15-20 cm mélyen bedolgozva

-lombtrágyaként:3-4 l/ha
A mikroelemes kezelést célszerű egy-egy alkalommal makroelemes kezeléssel összekötni:

- korai fejlődési stádiumban: Genezis Pétisol Nitrogéndús (18-9-12)

- virágzáskor és a szemtelítődés idején: Genezis Pétisol Foszfor és Káliumdús (9-14-18) folyékony levéltrágyákkal. (Magas művelésű géppel kijuttatva.)

Ajánlott dózisuk 5 l/ha 300-400 l/ha vízzel kijuttatva.
A készítmények talaj- és levéltrágyaként egyaránt felhasználhatók, a tenyészidőszak folyamán több alkalommal (2-3x) javasolt alkalmazásuk. Kijuttatásuk történhet önálló kezelésként, de növényvédelmi illetve növénytáplálási kezelésekhez is kapcsolható. Tapasztalataink  szerint a legtöbb növényvédő szerrel és termésnövelő anyaggal keverhetők, de célszerű keverési próbát végezni. (A Pétibór Extra szerves réztartalmú szerekkel nem keverhető!)