Genezis technológiával a sikeres repcetermesztésért!

2021. July 26., Monday

Genezis technológiával a sikeres repcetermesztésért!

Hazánkban a repcét megközelítőleg 250-300 ezer hektáron termesztjük. A termésátlagok alakulása jól mutatja, hogy folytatódik a gazdaságosságosan elérhető nagy 4 t/ha feletti termést célzó intenzív termesztéstechnológiák térnyerése, melynek kulcseleme a hatékony tápanyag-utánpótlás. A komplex Genezis technológia összeállítása során mindig arra törekszünk, hogy a talajadottságok ismeretében a repcében költség- és környezetkímélő módon a legnagyobb hozamokat érhessük el. Trágyázási szokásainknak ma alkalmazkodnia kell a klímaváltozás okozta stressz negatív hatásainak kivédéséhez. Az időjárási szélsőségek (meleg, száraz ősz, enyhe telek, száraz vagy épp túl csapadékos hűvös tavasz) előre nem láthatók, ezért csak szakszerűen trágyázott, jól táplált növényállományoktól várhatunk valódi eredményt!

A repce kedveli a humuszban gazdag jó tápanyagellátottságú talajokat, azonban a napraforgó jelentős térnyerése miatt gyakran kerül gyengébb területekre, mint a homok vagy kötött réti talajok. Egyértelműen tápanyagigényes növényről van szó, amit mi sem mutat jobban, mint a magas fajlagos tápelemigények (1. táblázat).

  1. 1.táblázat: Őszi káposztarepce fajlagos tápanyagigénye egy tonna magtermés és a hozzá tartozó melléktermés képzéséhez (Füleky, 1999.)

A jó, kora őszi indulás záloga az alaptrágyázás, aminek tervezése az elővetemény betakarítása után kezdődik. Ha az elővetemény nagyobb mennyiségű szármaradványt hagyna vissza, vagy a gabonafélék szalmája bedolgozásra kerül, a hatékony bontásához Genezis Pétisót (27% N + 7% CaO + 5% MgO) érdemes kijuttatnunk. Ezzel elindítjuk a tápanyag-feltáródás folyamatát, ami az ősz folyamán is folytatódik! Ha elmulasztjuk, nitrogén hiányában nem csak bomlási folyamatok lassulnak, de a repce vetése előtt a kultúrának szánt nitrogént a mikrobák kezdik felhasználni, ami káros pentozánhatáshoz és nitrogénhiányos állapothoz vezethet.

A repce káliumigényes növény, ezért ügyelni kell arra, hogy a jó humusz-, de gyengébb káliumellátottságú, kötöttebb talajokon – különösen, ha a szármaradványok is lekerülnek a tábláról - az őszi fejlődést biztosító nitrogénmennyiséget is tartalmazó káliumtúlsúlyos, kalciumot és ként is tartalmazó Genezis NPK 8-16-24 (9,3% CaO + 4,7% S) összetételt használjuk, megfelelő dózisban (350-400 kg/ha). A jó káliumellátás vezet a repce megfelelő stressztűrő képességének kialakításához, jobb állékonyságot (szárszilárdságot), jobb télállóságot és szárazságtűrést biztosítva a növényeknek.

A foszforigényes kalászos gabonák után még fontosabb a foszfor pótlása, mivel a repce egy tonna magtermésével is átlagosan 18-20 kg foszfort viszünk el a területről, ami egy 4-5 tonnás repce esetében megközelíti a hektáronkénti 100 kg mennyiséget. A foszforra szükség van a növények kezdeti gyors fejlődéséhez és később az elágazások, virágok, valamint a termés képzéséhez. A foszfor a fejlődés korai szakaszában segíti a gyorsabb gyökérképződést, de szerepet játszik a stabil energiaháztartás biztosításában is. Ahol jobb a kálium- és közepesnél gyengébb a foszforellátottság ott a nagyobb foszfortartalmú, foszfortúlsúlyos Genezis NPK 10-20-10 (13,8% CaO, 2,1% MgO, 5,7% S), vagy a Genezis NPK 4-24-24 (13,3% CaO) komplexeket javasoltuk (350-400 kg/ha dózisban) trágyázás során kijuttatni.

Amennyiben olyan komplexet választottunk, mint a Genezis NPK 4-24-24 (13,3% CaO) vagy a Genezis NPK 4-17-30 (10,3% CaO), mellyel nem tudjuk maradéktalanul kielégíteni a repce nitrogénigényét, akkor a 39% hatóanyagot tartalmazó Genezis Pétisóval (27% N + 7% CaO + 5% MgO) tudjuk pótolni a szükséges mennyiséget. Ősszel legalább 35-50 kg/ha nitrogénre van szüksége a repcének a zavartalan fejlődéshez. Ezen felül a Pétisóval nem csak a nitrogént tudjuk kijuttatni, hanem dolomittartalma révén hozzájárul a repce jelentős kalcium- és magnéziumigényének kielégítéséhez is. A Pétisó nem csak alaptrágyázással, hanem startertrágyaként a vetőgéppel is kijuttatható.

Amennyiben a vetőgép mikrogranulátum szóróval felszerelt, érdemes vele a repcét is startertrágyázni. Ennek során szintén csak a kiváló vízoldékonyságú starter alkalmazható eredményesen, jellemzően „mikrogranulátum” formában, elősegítve a jobb gyökeresedést, intenzívebb gyökérképződést (Genezis NP Gold starter 10:48 + 1% Zn + 0,1% B + 0,3% Fe). A startertrágyázás fokozza a kezdeti fejlődés során jelentkező időjárási stresszfaktorokkal szembeni ellenálló képességet, stabil foszforforrást biztosítva növényeinknek.