Genezis Pétisóval a talajkímélő és fenntartható nitrogéntrágyázásért 2024-ben is!

2023. December 5., Tuesday

Genezis Pétisóval a talajkímélő és fenntartható

nitrogéntrágyázásért 2024-ben is!

A szántóföldjeinken végzett nitrogéntrágyázás mára közbeszéd tárgyává vált. Nyugat-Európában a szükségtelenül kijuttatott nitrogén hatóanyag komoly problémákat idézett elő. Ezt tetézte a szakszerűtlen termékválasztás, elsősorban a jelentős környezetterhelést okozó karbamid nagy mennyiségben történő használata!

Hazánkban az őszi búza és a repce fejtrágyázását korábban sem karbamiddal próbálták megoldani, mint például Németországban. Emiatt számos uniós országban a karbamid használatára vonatkozóan komoly szabályokat kellett bevezetni. Fel kellet ismerni, hogy a karbamid fejtrágyaként használva elegendő bemosó csapadék nélkül nemcsak kidobott pénz, de súlyos ammóniaterhelést is okoz a légkörben.

A hazai gyakorlat természetesen ettől eltérő, itthon az embernek eszébe sem jut más, mint a jól bevált gyakorlatot folytatni, azaz Pétisót szórni! A Genezis Pétisó 39% (27% N + 7% CaO + 5% MgO) kijuttatása hatékony és egyben környezet-, valamint talajkímélő megoldás. A Genezis Pétisó nitrogénjében azonos arányban van jelen a lassabban ható ammónium-nitrogén és a gyors hatást biztosító nitrát-nitrogén, ezért kora tavasszal a repcére és a búzára fejtrágyaként a legjobb választás, bármely talajtípusról is legyen szó.

A Genezis Pétisó használata a fenntartható nitrogén-utánpótlás alappillére!

 

Kiszórásával területeinkre 228 kg/t talajjavító anyagot juttatunk ki. A gyártás során melegen bekevert dolomitliszt 40 mikron alatti szemcséi nedvesség hatására gyorsan reagálnak a nitrát- és az ammóniumkomponensekkel, így biztosítja a nitrogén mellett a kultúrnövények jelentős kalcium- és magnéziumigényét, amely a búza további bokrosodását és a repcék gyökérnövekedését egyaránt segíti. Ugyanakkor a dolomit kalcium- és magnézium-karbonátjai – mint bázikus elemek – gátolják a talaj savanyodását, emelik a pH-t, és javítják más tápelemek felvehetőségét, a talaj szerkezetét, a morzsák vízállóságát.

A Genezis Pétisó kiváló szemcseszilárdsággal, valamint szórhatósággal rendelkezik. Eredeti prillezett változata a konkurens termékeknél jobb hőstabilitással bír, kevés nedvesség hatására gyorsan beoldódik a talajba, ezért a tavaszi fejtrágyázások során gyakorlatilag megkerülhetetlen!

 

Nitrogéntrágyázás? A helyes válasz a Genezis Pétisó, mert:

  •  Egyszerre három makroelem, a nitrogén, a kalcium és a magnézium hatékony pótlását valósítja meg!
  • A Pétisó 39 nitrogéntartalma átalakulás nélkül, azonnal hasznosítható a növények számára!
  • Dolomitja egyedülállóan finomra van őrölve (<40 µm), így hasznosulása a lehető legjobb és leggyorsabb!
  • Ellentétben az ammónium-nitráttal és a karbamiddal, a GenezisPétisó tonnánként 228 kg dolomitot tartalmaz, ezért gyakorlatilag nem savanyítja a talajt!

 

Vegye meg Genezis Pétisóját még az idén, hogy jól induljon a kora tavaszi fejtrágyázás!