Előttünk az egész november, műtrágyázásra fel!

2023. November 2., Thursday

Előttünk az egész november, műtrágyázásra fel!

Őszi műtrágyázási AGENDA:

Egy tavalyi jogszabályi változásnak köszönhetően még nitrátérzékeny területen is lehetőségünk van november 30-ig trágyát kijuttatni. Elsősorban azokról a termékekről van szó, amelyek vízoldható formában tartalmazzák a foszfort, a káliumot és más fontos makroelemet is, mint a kalcium és a magnézium. Ráadásul, így nem csak a következő kultúrák tápanyagutánpótlása lesz használatukkal biztosított, de a talajszerkezet megőrzését, sőt helyreállását is segítjük az ősz folyamán kijuttatott kalcium és magnézium hatóanyagokkal. Ott van még a pH kérdése is és amikor szántóterületünk több mint felét veszélyezteti az elsavanyodás, akkor nem mindegy milyen minőségű és milyen forrásból származó NPK műtrágyát választunk!

Használja ki a Prémium Genezis NPK adta előnyöket!

  • A kompaktálási technológiának köszönhetően gyorsan oldódik vízben!
  • A frakcionálódásuk kizárt, homogén táblán belüli hatóanyaeloszlás!
  • Precíz kijuttathatóság, egyenletes keresztirányú szóráskép!
  • Garantáltan azonos összetételű szemcsék!
  • Kiváló vízoldékonyság!

 

De milyen kultúrák alá szórjunk már ősszel műtrágyát?

Itt van mindjárt a most betakarított kukorica és amivel nem is olyan rég végeztünk, a napraforgó. Mindkét kultúra nagy zöldtömeget és erős szárat fejleszt, emiatt káliumigényesek. De vízoldható foszforból se legyen hiány, mert már fiatal juvenilis korban könnyen felborulhat a növényeinkenergiaháztartása.

Persze ne feledkezzünk meg a szójáról vagy burgonyáról sem, akiknek szintén elengedhetetlen a megfelelő foszfor és káliumellátás. Ha már a gyökér- és gumós növényeknél járunk, akkor itt a kálium, kalcium- és magnéziumigényes cukorrépa is.

Lássuk mit és hogyan!

A foszfor gyakorlatilag egyáltalán nem mozog a talajban és egy jelentősebb kálium vándorlás is csak laza homoktalajokon képzelhető el, ha sok eső esik télen. A kulcsszó foszfor esetében a lekötődés és feltáródás folyamata. Amikor kijuttatjuk ősszel, a talaj szerves és szervetlen kolloidjain lekötődik és majd csak tavasszal táródik fel. A kálium hozzá képest mobilisabb tápelem, a talaj az agyagásványokhoz kötve tárolja. Minél kötöttebb a talaj annál több káliumot, kalciumot és magnéziumot tud tárolni. De ez egyben azt is jelenti, hogy lekötődik, a talaj „megeszi” a kiszórt káliumot, kalciumot és magnéziumot. Ilyen esetben a nagyobb hektárdózisok választása lesz célszerű, szem előtt tartva a harmonikus tápanyag-utánpótlás szükségességét.

A foszfor és káliumtrágyázás több évig történő elhagyása nem járható út!

Pótlásuk csak a teljes mértékben vízoldható káliumtartalommal rendelkező Prémium Genezis NPK műtrágyákkal orvosolható!

Genezis PK 10-2014,2% CaO, 9,9% MgO

Genezis PK 10-2814,3% CaO, 6,2% MgO

magas kalcium- és magnéziumtartalomért!

 

Keresse a Genezis Partnerhálózat Üzletkötőit bizalommal!