2025. January 15., Wednesday
A kén részt vesz a fehérjeképzésben, az olajképzésben a szárszilárdság és az ellenállóképesség kialakításában. Segíti a nitrogén beépülését a növénybe, ezzel javítja a nitrogéntáplálás hatékonyságát.
Hiányában az állomány gyengébben fejlődik, a fiatalabb növényi részek sárgulnak, nő a betegségekkel szembeni fogékonyság, csökken a fehérje és a sikértartalom, romlik a sütőipari érték, csökken az olajtartalom.
Ha a kénhiányt nitrogénpótlással próbáljuk orvosolni, csak növeljük a problémát. Elsősorban ott fordulhat elő, ahol nem volt rendszeres kénpótlás. A kötöttebb, szerves anyagban gazdagabb területeken a kén egy jelentős része lekötődhet, a lazább, homoktalajokon pedig az őszi-téli félév csapadéka kimoshatja a gyökérzónából. Nitrogénnek való együttes pótlására ad lehetőséget a Pétisó+S.