A szabadföldi paprika lombtrágyázása

2016. January 20., Wednesday

Indítótrágyázás: A kiültetés után sok foszfort igényel, mely a gyökerek megfelelő fejlődéséhez (begyökeresedéshez) elengedhetetlen. Ezért javasoljuk a kiültetés után a magas foszfortartalmú termékünket, a Genezis Starter (15-30-15+0,2 mikroelem) műtrágyát, 0,1-0,5%-os töménységben, beöntözésre.

Lombtrágyázás: A kezdeti fejlődéskor sok nitrogénre és káliumra van szüksége. Az intenzív növekedés idején a tápanyag-utánpótlást az Genezis Péti Komplex I.  (14-7-21+2MgO+0,2 mikroelem) összetételű Általános műtrágya, 0,1-0,3%-os oldatával végezzük.

Az első kötések után a paprika nitrogén-igénye megnő, így a Genezis Nitrogéndús (24-11-11+2MgO+0,2 mikroelem) műtrágya készítményünket ajánljuk, 0,2-0,3%-os töménységben kijuttatni.

A kijuttatáskor a töménységet lehet változtatni. A Genezis Nitrogéndús készítménnyel el lehet menni egészen 1%-os töménységig, a Genezis Káliumdús és az Általános műtrágya töménysége 0,3-0,5% lehet.

Lombtrágyázásra használhatók a Genezis Pétisol termékcsalád tagjai is, Genezis Pétisol Nitrogéndús (18-9-12+0,1% mikroelem), Genezis Pétisol Káliumdús (8-6-12+0,1% mikroelem), Genezis Pétisol Foszfor- és káliumdús (9-14-18+0,1% mikroelem). Alkalmazási töménységük 0,5-1%.

Lombtrágyázást 7-10 naponként végezzünk, a fenológiai fázisnak megfelelő összetételű műtrágyával.

Növényvédő szerekkel keverhetőek, tehát a növényvédő permetezésekkel egy menetben kipermetezhetőek.

Kalcium: A paprika magas magnézium és kalcium igényű növény. Tápoldatos termesztésben szükség van a két elem pótlására. Csak kalcium pótlására a Genezis Kalcinol készítmény alkalmas, kalcium és magnézium együttes pótlására a Genezis Kalcidol nevű kalcium- és magnézium-nitrát tartalmú készítmény használható. Alkalmazási töménységük egységesen 0,5-1%, lombtrágyaként illetve 0,1% tápoldat formájában.

Mikroelem hiányok, klorotikus tünetek megelőzésére és megszüntetésére alkalmas a Genezis Mikromix termékcsalád monokelátjai, illetve a Mikromix Burgonya polifémkelát, mely komplex mikroelem sort tartalmaz. Alkalmazása: 3-4 l/ha, 05-1 %-os töménységben.

A tenyészidő végén elegendő tiszta vízzel öntözni a paprikát.