A káposztafélék lombtrágyázása és tápoldatozása

2016. January 20., Wednesday

A szabadföldi zöldségnövények közül a legnagyobb mennyiségben vesznek fel tápanyagokat, ami azt jelenti, hogy egységnyi területre számítva a legnagyobb zöldtömeget nevelik. Főleg nitrogént és káliumot vesznek fel a talajból. A nitrogénnek a zöldtömeg képzésében, míg a káliumnak az eltarthatóság, hidegtűrés és betegség-ellenállóság szempontjából van szerepe.

A tárolásra termelt állományban a jó tárolhatósághoz, egészség megőrzéséhez, kis tárolási veszteség eléréséhez magasabb szárazanyag tartalomra van szükség.

A friss fogyasztásra és savanyításra magasabb nitrogén arány alkalmazható, érzékenyek a mikroelem-hiányra, pl. bór, molibdén, mangán.

A palántázott állományoknál, különösen hideg talajok esetén nagyon fontos a meggyökeresedés elősegítése miatt a foszfor adagolása, a rövid tenyészidejű fajták trágyázását intenzíven kell kezdeni, a tenyészidőszak második felében a magasabb káliumszint biztosítja a jó minőséget és tárolhatóságot.

A mészhiány fejes káposzta levélszélein száradás, kínai kelnél hajtatásban az ún. belső vagy lágy levélszélen barnulás fordul elő.

A tápanyagok szempontjából a karfiol a legigényesebb.

Viszonylag rövid idő alatt nagy zöldtömeget képez a kínai kel, amihez sok, könnyen felvehető nitrogénre van szüksége.

A tápanyag legintenzívebb a gumóképződés, fejképzés, rózsaképzés időszakában. Különbözik a tápanyagfelvétel dinamikája a rövid és hosszú tenyészidejű fajtáknál. A termés repedésének elkerülése miatt a tápanyagok és a vízellátás folyamatosságára kell törekedni, ami lombtrágyázással kiválóan kiküszöbölhető. Friss fogyasztású káposztaféléknél az N/K arány 1:1,3, míg a tárolási káposztánál ez az arány 1:1,6.

Lombtrágyázás: A sekély gyökérzet miatt eredményes a startertrágyázás.

Palántanevelés idõszakában, a valódi levelek megjelenése után a Genezis Nitrogéndús (24-11-11+2 MgO+me), 0,2-0,3 %-os töménységben adható, vagy a Genezis Pétisol Nitrogéndús műtrágyát  (18-9-12+me) 0,5%-os töménységben célszerű alkalmazni.

A kiültetés után 1-2 alkalommal adható a Genezis Starter (15-30-15+me) a gyökérnövekedés serkentésére, 0,3%-os töménységben.

A késõbbi idõszakban 2-3 alkalommal adható a Genezis Nitrogéndús 0,2-0,3 %-os töménységben, vagy a Genezis Pétisol Nitrogéndús műtrágya (18-9-12+me) 0,5%-os töménységben.

Tápoldat: Tápoldat formájában öntözővízzel a fejképzés megindulásától: Genezis  Káliumdús 0,05-0,5-0,3 %-os töménységben, vagy a Genezis Pétisol Foszfor és Káliumdús műtrágya (9-14-18+me) 0,05-0,5%-os töménységben.

A káposztafélék érzékenyek a mikroelem-hiányra, pl. bór, molibdén, mangán. Ezek pótlása megoldhatóa Mikromix termékcsalád monokelátjaival, illetve a kondíció javításához és hiánybetegségek elkerüléséhez alkalmazhatók a Mikromix polifémkelátok, pl. Mikromix olajos növényekhez, vagy Mikromix burgonya. Lombtrágyaként 0,5-1%-os töménységben, 3-4 l/ha dózisban kijuttatva.

A téli tárolásra szánt káposztáknál a fejesedés kezdetétől Kalcinol vagy Kalcidol kijuttatása ajánlott, 3-4 alkalommal, 0,5-1 %-os töménységben. (Foszfortartalmú műtrágyával nem keverhető!)

Karfiolnál: a fejesedés kezdetén, a fehér és tömör rózsaképzéshez 3-4 l/ha Pétibór Extra kijuttatása ajánlott.