Őszi búza és káposztarepce fejtrágyázása Genezis technológiával

2021. March 8., Monday

Őszi búza és káposztarepce fejtrágyázása Genezis technológiával

A február a legtöbb gazdaságban a tavaszra történő felkészülés jegyében telik. Az első feladatok közt jelentkezik – különösen, ha gyorsan melegedik az idő – az őszi kalászosok és a repce tavaszi fejtrágyázása.

Az őszi búza bokrosodása fagypont feletti hőmérsékleten tovább folytatódik, ezért gyakran láthatunk februárban sárguló növényeket, ami általában nitrogénéhségre utal. Az ősszel kijuttatott 30-40 kg/ha nitrogén hatóanyagot már rég elhasználta, ezért szükséges pótlása. A repce tőlevélrózsájának tél végi regenerálódásához szintén jelentős mennyiségű nitrogénre van szükség. Átlagos csapadékviszonyok mellett hatékony és egyben környezetkímélő választás a 39% összes hatóanyagot tartalmazó Genezis Pétisó (27% N + 7% CaO + 5% MgO). A Pétisóval tonnánként 228 kg talajjavító anyag kerül a talajba, azaz használatával gyakorlatilag nem savanyítjuk termőföldünket.

Amennyiben savanyú talajon gazdálkodunk érdemes gondoskodni a kalcium rendszeres pótlásáról is. Erre kiváló lehetőséget nyújt a Genezis Pétimészsó termékünk, amely 15,9% nitrogént, 16,1 % kalciumot (CaO) és 11,6 % magnéziumot (MgO) tartalmaz. A kijuttatott Pétimészsó minden 1000 kg-ja 300 kg/ha-os mésztrágyázással is egyenértékű! Ráadásul biztosítja a nagy terméshez szükséges magnézium teljes mennyiségét is.

Az utóbbi években a nitrogénnel párhuzamosan egy másik elem pótlására is gondot kell fordítani, ez a kén. A búza a nitrogénhiányhoz hasonlóan már kora tavasszal sárguló levéllel reagál a kén hiányára. Fontos, hogy meg tudjuk különböztetni a két hiánytünetet. A nitrogénhiányt az idősebb levelek csúcs felőli sárgulása jelzi, a kén hiánya estén minden levél halvány sárga elszíneződést mutat. A kénigényes repce fejlődése és később a zsírsavak képződése már látens kénhiány esetén is zavart szenved, melynek termésdepresszió és a bonifikáció során alacsonyabb olajtartalom a következménye. Kifejezett kénhiánynál őszi búzában hektáronként 20-40 kg-ot, repcében ennek akár a dupláját is pótolni kell. Kismértékű, illetve látens kénhiány esetén elegendő ennek a mennyiségnek a fele is. A nitrogén és a kén együttes pótlására két termékünk is alkalmas. Az egyik a Pétisó+S 27-9, a másik az NK 10-8+21,4S. Az előbbi granulált termék, az utóbbi kompaktált. A Pétisó+S felhasználása, javasolt dózisa nem tér el a pétisóétól. A Genezis NK 10-8+21,4 S egy kiváló minőségű és vízoldékonyságú műtrágya, hiszen a nitrogénen és a káliumon kívül 21,4 % ként, valamint kalciumot és magnéziumot is tartalmaz, ráadásul tökéletesen vízoldható formában. Laza talajon az őszi vetések korai fejtrágyázásakor pótolja az őszi-téli időszakban kimosódott káliumot és ként, így megakadályozza a kora tavaszi kén vagy kálium hiány okozta sárgulást és nitrogént is pótol. Azoknak ajánljuk, akik kénpótlással együtt szeretnék megoldani a nitrogén, a kálium, a kalcium és a magnézium kiegészítést. A termék poliszulfát alapú, kloridmentes, felhasználható bármely talajon és növénykultúrában. Teljesen vízoldható és a növények számára felvehető formában tartalmazza a tápelemeket. Tápanyagtartalma fokozatosan és folyamatosan táródik fel, lesz felvehető a növény számára. Így, összehasonlítva más készítményekkel, tápanyagszolgáltató-képessége jobban összhangban van a növény tápanyag-felvételi (kén és kálium) dinamikájával. Káliumtartalma jobban hasznosul és több marad belőle vissza a talajban (több tud megkötődni), kevesebb mosódik ki.

Szárazabb időjárási viszonyok mellett nitrogén pótlására a Nitrosol termékcsaládunkat javasoljuk, mellyel nemcsak nitrogént (Nitrosol 30), hanem ként (Nitrosol+S 16+6, Nitrosol+S 20+4), de mikroelemet (réz, cink, bór) vagy magnéziumot is lehet pótolni.

A tavaszi nitrogén adagot (műtrágyaféleségtől függetlenül) megosztva javasoljuk kijuttatni. Az első fejtrágyázással a tervezett mennyiség 2/3-át, a másodikkal a maradék 1/3-ot, a jobb hasznosulás és a környezetvédelmi célok elérése érdekében.