Növényvédőszer-kereskedelmi üzletág- interjú Smidéliusz Andrással

2021. December 15., Wednesday

Növényvédőszer-kereskedelmi üzletág- interjú Smidéliusz Andrással

Smidéliusz András, üzletágvezető többek között a növényvédőszer-üzletágról, engedélyeztetési folyamatokról nyilatkozott, valamint hasznos tanácsokkal látta el a partnereket a 2022-es szezont illetően.

S.A.: 2015 óta arra törekszünk, hogy Partnereinknek a szántóföldi kultúrák számos növényvédelmi problémájára egész évben tudjunk kiváló és versenyképes ajánlattal megoldást nyújtani.

Ismert gyártók, forgalmazók termékeiből a piaci igényekre reagálva - leányvállalatainktól kapott árinformációk alapján - termékportfóliót építünk, így nemcsak hazai kereskedelmi forgalomból hanem EU-ból is képesek vagyunk a gazdák számára árut biztosítani.

Büszkék vagyunk arra, hogy 81 db paralel importengedéllyel rendelkeztünk a környező országokból. 2021-ben 39 db engedélyezett készítményt forgalmaztunk.

A növényvédő szerek párhuzamos forgalmazását a 1107/2009/EK rendelet 52. cikk tárgyalja. Egy adott tagállamban engedélyezett növényvédő szert párhuzamos forgalmazási engedély megszerzése esetén forgalomba lehet hozni egy másik tagállamban (a bevezető tagállam), amennyiben ez a tagállam megállapítja, hogy a növényvédő szer összetételében azonos valamely, a területén már engedélyezett növényvédő szerrel (referenciatermék).

  • Alap engedély
  • Párhuzamos importengedély
  • Származtatott engedély

Igyekszünk a párhuzamos import behozatali és forgalmazási engedélyeinket naprakész szakmai ismeretek alapaján, a megoldandó növényvédelmi problémákra reagálva folyamatosan bővíteni, hiszen a hatóanyagok értékelése, a készítmények visszavonása komoly döntésre kényszeríti a gazdálkodókat.

Az importálandó szert a referenciatermékekkel azonosnak kell tekinteni, ha:

  • azokat ugyanazon vállalat vagy társult vállalkozás gyártotta,
  • vagy engedély alapján gyártották azonos gyártási eljárásnak megfelelően,
  • azonosak a hatóanyagok, ellenanyagok és kölcsönhatás-fokozók specifikációját és tartalmát, valamint az összetétel típusát tekintve. Kiszerelésekben lehet eltérés, a jól megszokott hazai referenciaszerhez képest.

A növényvédőszer-kereskedelmi üzletág kis létszámú jól képzett szakmai csapat. Rajtam kívül a Genezis Partnerhálózat üzletkötőinek munkáját területi vezető segíti. Az adminisztrációt központi irodánkban végzik:

  • Beszerzés, engedélyeztetés: 1fő
  • Logisztika: 2fő, akik szintén felsőfokú növényvédelmi végzettséggel rendelkeznek.

Aktualitása, a fizikai készletellenőrzésnek van

Országos lefedettséggel rendelkezünk, az áruk partnereink részére 3 raktár köré épülő logisztikai szolgáltatással biztosítjuk 2022-ben is. Szabványos növényvédő szer raktárainkban, biztonságos körülmények között tároljuk az értékes készítményeket.  Áru szállításánál figyelembe vesszük az időjárási körülményeket. A szállításokat akkor indítjuk, amikor napközben tartósan 5 °C felett van a hőmérséklet.

Áruellátásban a Nitrogénművek Zrt. által forgalmazott paralel importkészítmények tekintetében nem várható zavar. Megállapodások nagy része lezajlott külföldi és hazai beszállítóinkkal egyaránt.

Hasznos tanácsok a 2022-es szezonra

Áruátvételkor, kérjük, maradéktalanul vizsgálja meg a leszállított árut. Készítményeket eredeti zárt csomagolásban tovább forgalmazzuk. Ne vegyen át csomagolásában sérült árut.

Azt a növényvédő szert, amelynek tekintetében párhuzamos forgalmazási engedélyt adtak ki, csak a referenciatermék engedélyében foglalt rendelkezésekkel összhangban lehet forgalomba hozni és felhasználni. A Nitrogénművek Zrt által forgalmazott paralel importkészítményeket a Genezis brandbe illeszkedő címke dizájnnal, Nébih által jóváhagyott címke tartalommal helyezzük forgalomba. Eredeti zárt csomagolásban tovább forgalmazzuk a készítményeket nem átcímkézéssel, hanem felülcímkézéssel.  A termékgaranciát, mint elsődleges forgalmazó a Nitrogénművek Zrt. vállalja.

A párhuzamos forgalmazási engedély a referenciatermék engedélyének lejártáig érvényes. Amennyiben a referenciatermékre vonatkozó engedély jogosultja az engedély visszavonását kérelmezi, és a forgalomba hozatal követelményei továbbra is teljesülnek, a párhuzamos forgalmazási engedély a referenciatermék engedélyének rendes lejárati idejéig érvényben marad.

Hiszem, hogy okszerű növényvédőszer-használat a költséghatékony növénytermesztés alappillére. 2022-es szezonban a jó gazda, abiotikus tényezők figyelembevételével preventíven védekezik a gombabetegségek ellen, a kórokozók és kártevők gazdasági küszöbérték szint alatt tartása érdekében cselekszik, így a környezeti terhelés is csökkenhet. Növényorvosával vitassa meg a problémát és számoljon velünk! Számoljon a Genezis növényvédő szerekkel- ez az igazi gazda haszna.

Legjobb ajánlatainkért keresse a Genezis Partnerhálózat üzletkötőit!