Lombtrágyázzon korszerűen, hatékonyan és gazdaságosan a Péti Nitrokomplex Kft. levéltrágyáival

2022. August 19., Friday

Lombtrágyázzon korszerűen, hatékonyan és gazdaságosan a Péti Nitrokomplex Kft. levéltrágyáival

A Péti Nitrokomplex Kft.-t a vevői igények magas színvonalú és jó minőségű áruval való ellátása mára a magyarországi lombtrágya piac domináns szereplőjévé tette. Miskolczi Ferenc, a Péti Nitrokomplex Kft. ügyvezetője beszélt nekünk a cég alapításának körülményeiről, a jelenéről és a jövőbeli terveikről is.

Mióta foglalkoznak lombtrágyával a Nitrogénművek Zrt.-n belül?

A Péti Nitrokomplex Kft. a 1991-es alapítása óta foglalkozik lombtrágyák gyártásával. A cég elődje az alapító Péti Nitrogénművek Zrt. kutatási és kísérleti üzeme volt, ahol már a hatvanas évektől foglalkoztak mikroelemes lomb- és öntözőtrágyák fejlesztésével. Ennek eredménye, például, a ma is közkedvelt és keresett 45% nitrogénből és hatféle mikroelemből álló kompozíciót tartalmazó Mikramid. Cégünk ma már több, mint harminc különböző növényspecifikus lombtrágyát állít elő, s termékportfoliónkat évről-évre fejlesztjük.

Miért szervezték önálló céggé a lombtrágyagyártást?

Ennek legfőbb oka a profiltisztítás és a költségek elkülöníthetősége volt. A Nitrogénművek hatalmas mennyiségű műtrágya termelése mellett a lombtrágyák szélterméknek számítottak és mind a gyártási technológia, mind a piacra juttatás eltérő logika szerint működik. Egy nagy cégen belül már valószínűleg nem volna lombtrágyatermelés, áldozatul esett volna az úgynevezett profiltisztításnak és racionalizálásnak; míg egy a feladatnak megfelelő méretű cégnek ebből kell “megélni”, tehát mindent megtesz a termelés és profitábilitás fenntartásáért. A Kft. évtizedek óta eredményesen és sikeresen működik.

Mit jelent ez konkrétumokban?

A Kft. árbevétele az utóbbi 8 évben, mióta ügyvezető vagyok, a 600 millió forintos nagyságrendről 1,5 milliárdosra nőtt. A profit pedig 180 és 300 millió forint között mozog. Az értékesített folyékony lombtrágya volumene pedig meghaladta a 2,5 millió litert.

Mekkora lehet a hazai lombtrágyapiac?

A felhasználás nagyságát csak becsülni lehet, konkrét mérések nincsenek, vagy – a termékkör speciális volta miatt nagyon megtévesztőek lehetnek. A nehézség abból adódik, hogy a lombtrágya nem standardizált, jelentősen különböző összetételű, koncentrációjú és formátumú termékek vannak. Nálunk kapható, például, olyan virágtápoldat, aminek pár tized százalékos az NPK hatóanyagtartalma, de olyan lombtrágyánk is, aminek több mint 30%.  Ráadásul vannak folyékony, szilárd és szuszpenziós állagú lombtrágyák is. Utóbbiakat a gazdálkodóknak maguknak kell bekeverni. Az összehasonlíthatóság és mérés így nagyon nehézkes. Én 8-9 millió literre becsülöm a jelenlegi felhasználást Magyarországon. Mi a legnagyobb szereplők között vagyunk, hozzávetőlegesen a piac harmadát foglalhatjuk el.

Mi jellemző a jelenlegi felhasználási szokásokra?

A lombtrágya az inputanyagok közül az első, amit rossz értékesítési kilátások esetén elhagynak a gazdálkodók, mivel nem alapvető fontosságú. Vetőmag, alapműtrágya, növényvédő szer vagy gázolaj nélkül nincs termelés, míg a lombtrágyák „csak” pár százalékkal növelik a terméshozamot. A döntések a felhasználását illetően sok gazdálkodónál eléggé ad-hoc jellegűek, az aktuális határszemlék eredményeinek függvényében valósulnak meg; de egyre több a tudatos, terv szerinti lombtrágyázó is.

Pedig a lombtrágyázásnak van létjogosultsága. Például száraz időszakban a hagyományos műtrágyát nem tudja felvenni a növény, míg a a lombtrágya hatóanyagai a levélen keresztül azonnal felszívódnak.

A mostani ciklusban, azonban nemcsak az aszály, de a magas műtrágyaárak miatt is megnövekedett a magas nitrogéntartalmú Nitrospeed iránt a kereslet. Ezzel, sajnos, nem lehet teljes mértékben pótolni és helyettesíteni a hagyományos műtrágyákat. Csak segít átvészelni az aszályos időszakot, persze csak akkor, ha nem olyan hosszú, mint az idén.

Milyen esetleges változás várható a felhasználásában?

A saját adatainkból és a cégcsoport 60 üzletkötőjének a visszajelzéseiből úgy tűnik, hogy lassan bővül a hazai lombtrágyázott terület nagysága. A növekedés trendszerűen érvényesül, egy-egy év felhasználása függ  az időjárástól, a termény áraktól, a termés kilátásoktól és a  megtérülési számitásoktól.  Az utóbbi két évben inkább a makroelemek, mindenek előtt a nitrogén lombtrágyás pótlása volt jellemző, és a mikroelem-felhasználás háttérbe szorult.

Milyen tervei vannak a cégnek a következő szezonokra?

A Péti Nitrokomplex Kft. jellemzően minden évben új termékkel lép a piacra. Az idén két magnéziumtartalmú, keserűsó alapú lombtrágyát vezettünk be: a Magnesolt és a MagneMixet. Előbbinek magas kéntartalma is van, utóbbi pedig hat különböző mikroelemet is tartalmaz. Úgy gondoljuk, hogy ezekre lesz igény a piacon.

Az elmúlt években jöttünk ki a magas nitrogéntartalmú Nitrospeed termékünk mikroelemes változatával is, tehát próbálunk a mikroelemeknek nagyobb hangsúlyt adni a portfólión belül. Szintén a közelmúlt termékfejlesztéseinek eredménye a biostimulátoros lombtrágyacsaládunk, amit BS megkülönböztetéssel jelölünk. Ezek aminosav-kompoziciót tartalmaznak és fokozzák a növény stressztűrését. Jelenleg már négy különböző BS lombtrágyánk  van. Most egy olyan biostimulátoros lombtrágya kifejlesztésén dolgozunk egy agráregyetemmel együttműködve, ami elősegíti a növények aszály- és hőtűrését. Kisparcellás kísérleteket végzünk továbbá az algatartalmú lombtrágyákkal is. Az algának a növényekre gyakorolt pozitív biológiai hatásait vizsgáljuk.

Mivel tavaly korszerűsítettük, modernizáltuk és intenzifikáltuk a lombtrágyagyártó üzemünket, a termelőkapacitásunk jelentősen bővült, így a mainál nagyobb keresletet is ki tudunk  szolgálni.

Végezetül, mit üzenne a nehéz körülmények között gazdálkodó hazai termelőknek?

Azt, hogy tartsanak ki és forduljanak bizalommal a Genezis műtrágyák és lombtrágyák felé. Mi rendelkezésre állunk, s akár speciális összetételekkel egyedi igényeket is ki tudunk elégíteni. A Péti Nitrokomplex Kft. mindig arról volt ismert, hogy a csúcsszezonban, március elejétől május első feléig rendelkezésre áll, és azonnal tudunk szállítani. A Genezis lombtrágya mindig időben ott van és lesz, és az optimális időben fel tudják azt használni. Statisztikailag bizonyított, hogy a Genezis lombtrágya fokozza a termés mennyiségét és minőségét is, ezért mindenkit arra bíztatok, hogy vegye be ezt a terméket is az állandó technológiai elemek közé.

 

Az interjút a Magro.hu oldalán itt tudják megtekinteni.