Levéltrágyázás célszerűen

2021. June 28., Monday

Levéltrágyázás célszerűen

Állományban a tápanyag-utánpótlás egyik leghatékonyabb módszere a levéltrágyázás. A nagy hozamok eléréséhez növényeink a kedvezőtlen talajállapot, vagy aszály miatt sokszor nem tudnak a talajból elegendő mikro- és makroelemhez jutni, ezért a kertészeti és szántóföldi kultúrákban megkerülhetetlen technológiai elemmé vált a levéltrágyázás. A tápelemfelvétel akár 2-20-szor is hatékonyabb lehet levélen keresztül, mint a gyökerek segítségével. A felszívódó mennyiségnek viszont korlátai vannak, ezért fontos a jó termékválasztás, mely során elsősorban a mikroelemeket, valamint nitrogént, magnéziumot, ként és más makroelemet is kijuttathatunk. A jó időzítés meghatározó, így elkerülhetjük a termésveszteséget, vagy a minőségromlást, kedvező körülmények között termésnövekedést és minőségjavulást érhetünk el. Növelhetjük a környezeti stresszfaktorokkal, kórokozókkal, kártevőkkel szembeni ellenálló képességét.

A levélre kerülőtápanyagok a növénybe az epidermiszt (növényi bőrszövet) borító kutikulán és a sztómán keresztül juthatnak be. Előbbi a fiatal fejlődő “éretlen” levelekre jellemző, ahol a viaszréteg -különösen fonákjukon- vékonyabb, így a tápelemek - különösen a rosszul mobilizálódók - közvetlen az aktív növekedési zónába jutnak. A tápelemek sztómális (gázcserenyílásokon keresztüli) bejutása inkább az idősebb levelekre jellemző. A kétszikűeknél a gázcsere nyílások inkább a fonákon, az egyszikűeknél a levél színén és fonákján egyaránt hasonló számban találhatók. Ezért a permetezés során érdemes a cseppképzés módjában is különbséget tenni. A kétszikűeknél a szállítólevegős, az egyszikűeknél a hagyományos apró cseppképzéssel történő permetezés is elegendő lehet. Levéltrágyázásra a kora reggeli órák a legalkalmasabbak, amikor a gázcserenyílások még nyitva vannak és a leveleket borító viaszréteg a harmat hatására fellazult. A kijuttatás során legalább 250 l/ha, lémennyiség javasolt. Növényvédelmi kezeléssel ez egészen 450 l/ha-ig is érdemes növelni. A tápelem felvételt segíti a felületi feszültséget csökkentő úgynevezett „tapadó” anyagok használata. Így a növényre jutó cseppek a levélen szétterülnek, egyenletes beborítva felszínüket, ezzel növelve a felvételi hatékonyságot.

A levélen keresztüli mikroelem-felvétel hatékonyságát nitrogén tartalmú vegyületekkel is fokozhatjuk. Sőt, aszályos időjárásban nitrogénpótlásra egyaránt kiváló választás a mikroelemeket is tartalmazó Mikramid (45% N;  0,3% ME) és a Genezis Nitrospeed (23% N; 5,3% SO3; 3% MgO).

 

Figyelem, levéltrágyázáskor ügyeljünk arra, hogy 25 °C alatt, lehetőleg az esti órákban juttassuk ki a készítményeket. Fontos a kemény víz lágyítása és hogy ne hideg vízzel permetezzünk, ezeket betartva elkerülhető a perzselés!

A nyár kezdetén intenzíven fejlődő szántóföldi növényeink, mint a kukorica vagy a napraforgó egyaránt igénylik a levelén keresztüli tápelempótlást. A kukorica -magas cinkigényéből adódóan- hiányára érzékenyen reagál. Növekedése visszafogottá válik, károsodnak a generatív szervek, a virágképződés késik. A jó adottságú kukoricatermesztő körzetekben a nagy termésekkel „kietettük" a cinket és más, számára fontos mikroelemet is, mint a mangán vagy a bór. Utóbbi nem csak az olajos növényeknél, de a kukoricában is hozzájárul a jobb termékenyüléshez. A juvenilis növények gyors fejlődéséhez szükséges nitrogén és cink pótlására használjunk aminosavas Genezis Mikromix BS (1,3% N; 4,2% SO3; 3,5% Zn + 14% aminosav) levéltrágyát, 4-6 majd 8-10 leveles állapotban. Széles aminosav spektruma és metionin tartalma a növekedés során biztosítja a fehérjeszintézishez elengedhetetlen „építőköveket”, fokozva a tápelemek beépülését.

Az új generációs BS levéltrágya termékcsalád legújabb tagja a Genezis Olajos BS (10% N; 3,0% SO3; 3% B + 14% aminosav), mely a napraforgó dinamikus fejlődésének támogatására fejlesztettek. A fehérjeszintézishez elengedhetetlen aminosavak és nitrogén mellett ként és bórt is tartalmaz, melyek hozzájárulnak a jobb gyökeresedés, levélképződés és a megnyúlási szakasz tápelemigényének kielégítéséhez. Természetesen továbbra is rendelkezésre állnak kedvelt mono- és polifémkelát készítményeink: kukoricában a Genezis Mikromix-A-cink (5% Zn), Genezis Mikromix-A-kukorica (0,2% B; 0,3% Cu; 0,2% Mn; 2,2% Zn), napraforgóban a Genezis Mikromix-A-olajos növény (1,2% B; 0,4% Cu; 1% Fe; 0,2% Mn; 0,6% Zn) és a Pétibór Extra(10% B, 135 g/l).

Mindkét szántóföldi kultúrában, de a szőlőben és a gyümölcsösben is egyaránt előtérbe került a vas- és magnéziumpótlás. A Genezis Mikromix-A-vas-magnézium (3% Fe; 5% MgO; 10% SO3) egyfajta „zöldítő vitaminként” hozzájárulnak a klorofill képződéséhez és védelméhez. Különösen fontos a meleg napokon, amikor az intenzív sugárzás veszélyezteti a klorofill fotostabilitását.

Gyümölcsösökben az intenzív vegetatív fejlődés és a termésnövekedés időszakában nagy hangsúlyt kap a kalcium és a komplex mikroelem-ellátás. A Kalcidol (8% N; 9,4% CaO; 2% MgO) használatával megelőzhető a termésnövekedés során súlyos minőségromlást okozó kalciumhiány. A bórt (Pétibór Extra) érdemes nitrogénnel együtt pótolni, mely hatékonyabb felvételt és beépülést jelent később, a rügydifferenciálódás időszakában. Komplex mikoelem pótlásra válasszuk a Genezis Mikromix-A-szőlő-gyümölcs (0,6% B; 0,1% Cu; 3% Fe; 0,5% Mn; 0,4% Zn; 0,05% Mo) levéltrágyát, mely speciális összetételében egyszerre van jelen az almának, őszibaracknak, meggynek, szőlőnek egyaránt fontos összes mikroelem!