Készüljünk fel időben a tavaszi tápanyag-utánpótlási szezonra!

2021. December 10., Friday

Készüljünk fel időben a tavaszi tápanyag-utánpótlási szezonra!

A tavaszi vetésű kultúrák, mint a kukorica és a napraforgó vagy a már március elején talajba kerülő tavaszi kalászosok sikeres termesztését érdemes jóval vetés előtt megalapozni. Amennyiben elmaradt az őszi foszfor és kálium alaptrágyázás, akkor kora tavasszal - ahogy rá lehet menni a talajra - azonnal pótolni kell! Ez azt jelenti, hogy februárban a zab vagy a tavaszi árpa vetések alá igencsak sietni kell majd az NPK kijuttatással. De nem lesz ez másként a kukoricánál, a napraforgónál és más kultúrák esetében sem. Nincs sok időnk, a kijuttatás biztonsága érdekében a komplex készítményeknek már februárra, a nitrogénműtrágyának pedig legkésőbb márciusra a gazda raktárában kell lennie!

Miért ilyen fajsúlyos a foszfor és a kálium pótlása? 

Mert foszfor hiányában már a kezdeti fejlődés is vontatott lesz, gyengébb gyökeresedésre, a hajtások antociános elszíneződésére számíthatunk. Ezen felül a virágzatdifferenciálódás és később a generatív folyamatok zavart szenvednek, ami jelentősen csökkentheti a várható termés mennyiségét. Például egy 5-8 leveles kukoricában már zajlik a csődifferenciálódás, a szem foszforkészlete pedig már 2 leveles állapotra elfogy, ezért feltétlen szükséges a foszfor pótlása. Korai vetéskor, hideg talajon a foszfor, a Genezis NP Gold Starter mikrogranulátum, valamint a Genezis NP starter 15:25 (11% S) készítményekkel pótolható.

A kálium szintén elengedhetetlen a jó szárszilárdság, a betegségekkel szembeni ellenálló képesség és a jobb aszálytűrés kialakítása érdekében. A kukorica, a napraforgó, a szója, a cukorrépa, és a burgonya vetése elképzelhetetlen kálium visszapótlása nélkül. Ráadásul az utóbbi két kultúra kloridérzékeny, azaz a kora tavaszi káliumpótlásnak a lehető leghamarabb meg kell történnie, hogy legyen ideje a kloridnak a mélyebb rétegek felé vándorolnia. Kapás kultúrákban a foszfor és a kálium 1:1 PK arányú vagy káliumtúlsúlyos NPK műtrágyával biztosítható (Genezis NPK 8-15-15; Genezis NPK 4-24-24; Genezis NPK 5-10-30; Genezis PK 10-20). Vízben kiválóan és gyorsan oldódó kompaktált NPK termékekkel akár vetéssel egy menetben is pótolható a szükséges PK mennyiség.

A három makroelem (NPK) visszapótlása során a legnagyobb figyelmet mindig is a nitrogén kapta. Nincs még egy olyan tápelem, amivel ilyen hatékonyan tudnánk növelni a termésmennyiséget, vagy javítani a minőséget, ha a többi tápelem megfelelő mennyiségben rendelkezésre áll. A nitrogén nem megkerülhető! Ugyanis a napjainkban termesztett intenzív fajták és hibridek drasztikus terméscsökkenéssel reagálnak a nitrogénhiányra.

Leszögezhetjük, hogy a nagy termésmennyiségek elérése ma már nem lehetséges szakszerű és harmonikus tápanyag-utánpótlás nélkül, ami a termésstabilitás fenntartásához is elengedhetetlen!

De vajon mennyi tápanyagra van szüksége a tavaszi vetésű kultúráinknak?

A kiindulás alapját a növények fajlagos tápanyagigénye jelenti, vagyis az egy tonna termés és a hozzá tartozó melléktermés előállításához a talajból felvett tápanyagmennyiség (1. táblázat).

Növénykultúra

N

P2O5

K2O

CaO

MgO

Zab

28

12

29

6

2

Tavaszi árpa

20

9

21

8

2

Kukorica

28

11

30

8

3

Napraforgó

41

30

70

24

12

Cukorrépa

3,5

1,5

5,5

4,5

1,5

Burgonya

5

2

9

3

1

Szója

62

37

51

42

9

1.táblázat: Fajlagos tápanyagigény (kg/t)

Forrás: Füleki, Gy. 1999: Tápanyaggazdálkodás. Mezőgazda Kiadó. Bp, ProPlanta., Kádár, B. 1992: A növénytáplálás alapelvei és módszerei MTA TAKI, Bp.

A talaj tápanyagszolgáltató képességének összhangban kell lennie a növény tápelemfelvételi dinamikájával. A kijuttatandó hatóanyag mennyiségek tervezését növény- és talajvizsgálatra, valamint a környezeti tényezők ismeretére célszerű alapozni.

Nitrogénpótlásra a Pétisó (27% N + 7% CaO + 5% MgO) ideális megoldás, mert nem savanyítja a talajt, kalcium- és magnéziumtartalma hozzájárul a növény szükségletének kielégítéséhez.

Mit tehetünk akkor, ha átmeneti makroelem-, vagy mikroelemhiány lép fel?

A levéltrágyázással a növények mikroelemszükséglete részben vagy akár egészben is fedezhető, azonban a makroelemek tekintetében ez a lehetőség csak átmeneti megoldásként jöhet szóba, hiszen a növények teljes makroelemigénye levélen keresztül nem pótolható. Bizonyos helyzetekben (hő, stressz, aszály, fagyhatás) jó szolgálatot tehetnek a foszfor-, cink-, mangán-, bórtartalmú levéltrágyák (Genezis Pétisol Foszfor és káliumdús, Genezis Mikromix-A Kalászos, Genezis Mikromix-A cink, Genezis Mikromix-A Olajos növény, Genezis Pétibór Extra), valamint a biostimulátorok (Genezis Kalászos BS, Genezis Mikromix BS, Genezis Olajos BS). A lombtrágyák hatékonyságát ugyanúgy, ahogy a szilárd műtrágyákét is, a termék helyes megválasztása a megfelelő dózis alkalmazása és az optimális időzítés határozza meg.

Érdemes tehát előre tervezni, és felkészülni a tavaszi műtrágya kijuttatásokra, valamint a levéltrágyákkal történő növénykondicionálásra.