Jól ismert növényvédő szereket a piaci árnál akár kedvezőbben kínálja a Nitrogénművek Zrt.

2022. September 8., Thursday

Egyedi stratégiával szolgálja ki a hazai termelőket a Nitrogénművek Zrt., párhuzamos import keretében látja el őket növényvédő szerekkel. Smidéliusz András növényvédőszer-kereskedelmi üzletágvezető és Kenesei-Szalay Frida kereskedelmi-koordinátor mutatta be nekünk a tevékenységüket.

Kérem, mutassák be a növényvédő szer üzletágat!

A Nitrogénművek Zrt. növényvédő szer kereskedelmi üzletága 2015-ben indult. Jelenleg öten dolgozunk a csapatban, törekedve, hogy Partnereinknek egész évben tudjunk kiváló és versenyképes ajánlattal megoldást nyújtani területi képviselő kollégáinkon keresztül.

A végfelhasználóknak értékesítünk, azokon belül is elsősorban a szántóföldi növényeket termelőket szolgáljuk ki, bár ez elmúlt években a COVID-19 megjelenése óta - megnőtt a viszonteladókon keresztül történő értékesítésünk is.

Folyamatosan keressük az együttműködési lehetőségeket, például a BASF-el a LIMUS CLEAR nitrogén inhibítor értékesítésével vagy a CORTEVA esetében bizalmat szavaztunk az YMPACT magtrágyának a vetőmag termeltetésünkben előállított kalászos vetőmagok csávázása során.

Nemcsak a hazai gyártói képviseletektől vagy kereskedőktől beszerezhető növényvédő szerek értékesítésével foglalkozunk, hanem import készítmények kereskedelmével is, párhuzamos import keretében Romániából, Lengyelországból, Bulgáriából, Horvátországból, Ausztriából, Németországból és néhány további országokból. Büszkék vagyunk az import portfoliónkra, mert minden növényvédelmi problémára van megoldási javaslatunk.

Ismert gyártók, forgalmazók termékeiből a piaci igényekre reagálva - leányvállalatainktól kapott árinformációk alapján - termékportfóliót építünk, így nemcsak hazai kereskedelmi forgalomból hanem EU-ból is képesek vagyunk a gazdák számára árut biztosítani.

Mit jelent pontosan a párhuzamos behozatal?

Az EU célja az, hogy elősegítse a szabad kereskedelmet. A növényvédő szerek párhuzamos behozataláról és forgalmazásáról szóló rendelet szerint egy adott tagállamban engedélyezett növényvédő szert párhuzamos forgalmazási engedély megszerzése esetén forgalomba lehet hozni egy másik tagállamban is, amennyiben ez a tagállam megállapítja, hogy a növényvédő szer összetételében, gyártási körülményeiben azonos valamely, a területén már engedélyezett növényvédő szerrel, azaz referenciatermékkel.

Az import portfoliónkba tehát jellemzően olyan itthon jól ismert készítmények tartoznak, amelyeket nem a hazai kereskedelmi forgalomból szereztünk be, hanem az EU más országaiból. Különlegesnek érezzük magunkat a magyar piacon azzal, hogy ilyen tevékenységet végzünk. Mára Magyarországon a Nitrogénművek Zrt rendelkezik a legtöbb importengedéllyel.

Feltérképezzük, hogy egy adott termékhez hol lehet a legkedvezőbb áron hozzájutni az Unióban. Ha megtaláljuk, megkérjük az importengedélyét, aminek egyébként elég komoly költségei vannak.

A nálunk vásárló partnerek eldönthetik, hogy az import vagy hazai beszerzésből származó növényvédő szert vásárolják és alkalmazzák. A gazdáé a választás, de az import termékek ára jellemzően annyival kedvezőbb, hogy eléri a gazdák ingerküszöbét.

A hazai és import készítmény között viszont semmilyen különbség nem lehet, ugyanabból a gyártásból kell, hogy származzon. A, terméket forgalomba helyezés előtt nem maceráljuk, csak a felülcímkézést végezzük el a Nébih által engedélyezett címkeszöveggel.

Eredeti zárt csomagolásban tovább forgalmazzuk a készítményeket. Fontos kiemelni, hogy az általunk forgalmazott import terméknek mindenben azonosnak kell lennie a hazai jól ismert referenciatermékkel. Különbség a kiszerelésben lehet, pl.: Express 50 SX napraforgó herbicid készítmény 112,5g-os flakonban (1zsák napraforgó 1flakon vegyszer helyett ) , az általunk forgalmazott Bulgáriából származó készítmény 100grammos kiszerelésű, míg a Romániából beérkeztetett áru 150grammos. Ez az, ami nem lehet gond. Számoljon velünk!

Bizalmatlanság kontra alacsony ár, ezek között választanak a gazdák?

Szerencsére a bizalmatlanság csökken, mivel 2015 óta jelen vagyunk a piacon. A gazdák mostanra már jól tudják, hogy a Nitrogénművek Zrt.-től nemcsak műtrágyát lehet vásárolni, hanem mindenféle egyéb inputanyagot, köztük növényvédő szert is. Így egyre többen szavaznak bizalmat az importtermékeknek. Vannak, akik még mindig a hazai beszerzéseket részesítik előnyben, de újra hangsúlyozzuk, hogy itt ugyanazon termékekről szó van, függetlenül attól, hogy hol kerültek forgalomba. Arra törekszünk, hogy a termelők a legjobb áron jussanak a termékekhez, ami különösen fontos most, az aszállyal és inputárrobbanással terhelt szezonban. Azt használjuk ki, hogy országonként eltérő az árazás. Mi szolidárisak vagyunk a gazdákkal és értük vagyunk.

Minőségi probléma esetén ki áll helyt?

Az importengedély tulajdonosa, azaz a Nitrogénművek Zrt. áll helyt probléma esetén, de szerencsére ilyen nagyon ritkán fordul elő.

Hogyan, miért alakult ki ez a stratégia?

2015 környékén már olyan sok kereskedő tevékenykedett a piacon, hogy a cég előtt bezárultak a kapuk, ez vitt bennünket a mostani útra. Egyébként ez a szerepkör sokféle előnnyel is jár. Például, mindig volt és van árualapunk, még az óriási áruellátási problémák között is. A vírushelyzet tetőpontján, amikor az ellátási láncok sérültek, és több gyártó késlekedett a vegyszerbeérkeztetésekkel az országba, így a végfelhasználók nem tudták megvásárolni, amit szerettek volna, nálunk akkor is minden elérhető volt. Az ellátási lyukakat a rugalmasságunkkal könnyebben ki tudjuk tölteni.

A rugalmasságra szükség is van, hiszen számos hatóanyagotkivontak a piacról az elmúlt években és a Green Deal is alaposan átalakíthatja azt. Hogyan lehet erre készülni és ilyen körülmények között tervezni?

A szer és hatóanyagkivonásokról szóló rendelkezéseket csak elfogadni tudjuk, befolyással nem tudunk lenni rájuk. Folyamatosan nyomon követjük a lehetőségeket, nemcsak a használhatóság, hanem árazás szempontjából is.

Az Európai Bizottság azon dolgozik, hogy 2030-ra felére csökkenjen a növényvédő szerek használata, ami érthető cél, de nem mindegy, hogy milyen mennyiséget kell 50%-kal csökkenteni. Európai viszonylatban nálunk Magyarországon nagyon szigorúak a vegyszerhasználat szabályai, viszont például, a Benelux államokban tényleg van min csökkenteni, mert egy-egy készítménynél sokkal magasabb dózist használhatnak, mint nálunk. Ez lehet a kihívás a jövőben, hogy a megállapodás Magyarországon ne menjen a hatékonyság és versenyképesség rovására.

Milyen árváltozásokra lehet számítani ezen a területen?

Biztos, hogy lesz még drágulás, de a mértéke kiszámíthatatlan, mert sok tényező függvénye. Függ a kereskedelmi partnertől, hogy dollárban vagy euróban történik az elszámolás, illetve hogy a hatóanyagok elérhetősége mennyire korlátos. Érdemes a beszerzéseket előre hozni. Arra számítok ugyanakkor, hogy a drágulás üteme lassulni fog, mivel a fizetőképes kereslet is csökken az aszály miatt.

Az idei év bebizonyította, hogy a klímaváltozás nem a jövő, hanem a jelen problémája. Hogy látják ezt a kihívást?

Együtt kell vele élni és alkalmazkodni hozzá, de szemléletváltásra lesz szükség. A megszokás nem lehet érv valami mellett a továbbiakban. Az agrotechnikában a vízmegőrzés, illetve az okszerű növényvédelem előtérbe fog kerülni és elengedhetetlen lesz az eredményes gazdálkodáshoz.

 

Az interjút a Magro.hu oldalán itt tudják megtekinteni.