Green Max, innováció a fenntartható nitrogéntrágyázásban!

2024. February 18., Sunday

Green Max, innováció a fenntartható nitrogéntrágyázásban!

Napjainkban a növénytáplálás elképzelhetetlen műtrágya nélkül. Nem mintha hazánkban a búza nem teremne meg nélküle, csak a termés mennyisége az elvárt 6-9 t/ha helyett a 2-3 tonnás szintre csökkenne.

Ma a termésmennyiséget leginkább meghatározó tápelemünk a nitrogén. Pótlására ezért a jövőben még nagyobb szükség lesz. Nem megengedhető azonban a korábbi évtizedek átgondolatlan trágyázási gyakorlata melynek során szembesülnünk kellett olyan negatív jelenségekkel, mint a talajok elsavanyodása, szerkezetük drasztikus leromlása (karbamid és ammónium-nitrát használata). Sőt, napjainkban a gazdaságossági szempontok jelentősen felértékelődtek, ezért egy menetben nem egy, hanem több hatóanyag együttes kijuttatása nem utolsósorban a menetszám és a talajtaposás csökkentése jogos elvárás lett!

A piaci igények és a szigorodó környezetvédelmi előírásoknak köszönhetően ma már elérhető a nitrogén műtrágyák új generációja, a Green Max.

A Green Max egyszerre három makrotápelem a nitrogén, a kalcium és a magnézium pótlását teszi lehetővé, melyek egyaránt nélkülözhetetlenek a növénytáplálásban.

Helyezzük most a növények igényét a fókuszba, lássuk, hogy miért is olyan fontosak számukra a Green Max nyújtotta tápelemek. Mi a jelentőségük, hol van szerepük a növényi életfolyamatokban, végső soron a termésképzésben és a jó minőség kialakításában.

A nitrogén az egyik legfontosabb, a növények növekedését alapvetően befolyásoló biogén elem, aminosavak, fehérjék, nukleinsavak, sejtfalalkotók, nukleotidok, a klorofill, enzimek, alkaloidok alkotóeleme. Alapvető szerepet játszik a növényi fehérjék létrehozásában, így a vegetatív (gyökér és hajtásnövekedés) és a generatív (termésképzés) szervek képzésében. A fejlődés korai szakaszában nélkülözhetetlen, látványosan növeli a hajtástömeget és kedvezően befolyásolja a termésmennyiség alakulását.

Hiánya katasztrófális hatású, drasztikus növekedésgátlást eredményez! A rosszul megválasztott műtrágya és dózis következménye gyenge ellenállóképesség, fejletlen állomány, ahol a termésveszteség elérheti a 30-50%-ot. A Green Max magas dolomittartalma nem véletlen, minden növénynek szüksége van folyamatos kalcium ellátásra. Azonban, ha beépül a sejtfalba, immobilissá válik, csak felfelé képes mozogni a növényben és amint elérte „úticélját”, hozzáférhetetlen lesz az új, fejlődő szövetek számára. A felvehető „aktív” kalcium tehát kiemelt fontossággal bír a növény növekedése során. Ráadásul növeli a tápanyagok felvételét, a sejtfalak alkotóelemeként biztosítja a növény strukturális felépítésének kellő szilárdságát, és növeli a növényállomány vitalitását. A kalcium-ion számos környezeti ingerre, stresszre adott válaszreakció folyamatainak kulcsfontosságú szabályozó eleme. Ezért a talaj kalciumforrásainak kimerülése leginkább a fiatal, fejlődő növények szöveteit érinti súlyosan. Hiánya még a magas kalciumszintű talajokon termesztett növényekben is tetten érhető, ami jelentős probléma, akár csak a magnézium hiánya. A magnézium a klorofill központi eleme, nélküle nincs hatékony fotoszintézis! Fontos szerepet lát el a zsír (olaj), szénhidrát és nitrogén anyagcserében. Jó nitrogénellátottság esetén a növények magnézium igénye is megnő, így a nitrogén adagok egyoldalú növelése (karbamid vagy ammónium-nitrát használata) a magnézium relatív hiányát okozza.

A Green Max magas dolomittartalma révén a gyengén savanyú-savanyú és a savanyodásra hajlamos talajokon ma a harmonikus nitrogén-, kalcium-, és magnéziumtáplálás alapját jelenti, hatékonyan és gazdaságosan!

Legyen pénztárcájának barátja! Hogyan?

Úgy, hogy számoljon!

Egy tonna GreenMax 33 000 Ft értékben tartalmaz MgO és 20 100 Ft értékben CaO hatóanyagot, karbonátok formájában, melyek kiváló minőségű, hazai, bányászott alapanyagokból származnak, nem pedig melléktermékekből vagy hulladékokból.

Nem mindegy, milyen készítményt választunk!


1.táblázat: A főbb kultúrák kalcium és magnézium igénye