Genezis lombtrágyák a termésnövelés és a kiváló minőség szolgálatában

2022. May 9., Monday

Genezis lombtrágyák a termésnövelés és a kiváló minőség szolgálatában

A kukorica meghatározó szántóföldi kultúránk. A jelenlegi terményáraknak köszönhetően a hektáronkénti árbevétel meghaladhatja az 1 millió forintot. De mit kellene tenni a 9-10 t/ha feletti termésszintek eléréséhez? Szükség van egy stabil Genezis alaptrágyázási technológiára, amit a starterrel elvetett kukoricákban a tápkultivátorozás követ. De ez így még nem elég! Ugyanis a talajadottságoktól és az időjárástól függően egyes makroelemek, de számos mikroelem felvehetősége is kérdésessé válhat, hiányuk bizony terméskorlátozó tényezőt fog jelenteni. Ezért az intenzív kukoricatermesztésben nem megkerülhető technológiai elem a levéltrágyázás! Nem lehetőségről beszélünk, hanem egy kötelező technológiai elemről, mert az intenzív termesztési környezetbe nemesített kukorica hibridek tápelem-ellátása egyik kritikus életszakaszban sem szenvedhet zavart. Ha mégis, akkor a terméskiesés tonnákban lesz mérhető!

Mikor indokolt a kukorica levéltrágyázása és milyen készítményekkel?

A kukoricában a növénytáplálás szempontjából érzékeny időszak a 3-4 leveles állapottól egészen a címerhányásig tart. A növényeknek a levélen keresztül könnyen felvehető formában kijuttatható nitrogén mellett nagy szüksége lesz a többi makroelemre (kálium, magnézium, kalcium, foszfor, kén) és számos kulcsfontosságú mikroelemre is, mint a cink, a réz, a mangán és a jó termékenyüléséhez elengedhetetlen bór. Pótlásukkal hatékonyan tudjuk növelni a kukorica környezeti stresszfaktorokkal (időjárási szélsőségek, növényi károsítók) szembeni ellenálló-képességét. Ezen túlmenően kihívást jelent az a tény is, hogy fiatal korban, a gyorsan fejlődő állomány tápanyagigénye sokszor meghaladja a gyökerek tápanyagfelvevő képességét. Ezen okok miatt helyez nagy hangsúlyt a GenezisPartnerhálózat a levéltrágyázási technológiák jó megválasztására. Fontos azonban újra kiemelni, hogy a levéltrágyázás nem helyettesíti, hanemkiegészíti a talajon keresztüli növénytáplálást.

A kukorica jelentős zöldtömeget fejleszt, ezért az intenzív növekedés időszakában gyakran van szüksége a levélen keresztüli magnézium- és mikroelempótlásra. A magnézium a fotoszintézisben játszik meghatározó szerepet, a klorofill központi atomját adja, és nem helyettesíthető más tápelemmel. Részt vesz a szénhidrát- és zsíranyagcserében, valamint számos enzim aktiválásában. Hiányában a levelek érköze kifakul, jellegzetes csíkozottság figyelhető meg. Amennyiben a magnézium kijuttatása elmaradt vagy felvétele gátolt, pótlására valódi és gyors megoldást jelent a Genezis két új innovatív lombtrágya terméke, a Genezis Magnesol-S és a Genezis MagneMix-S. Az intenzív növekedés magnéziumigényén túl a Genezis Magnesol-S (7% MgO: 14% SO3) 10-15 l/ha dózisban alkalmazva különösen a kén pótlásához járul hozzá. A kén esszenciális aminosavakban (cisztein és a metionin) és vitaminokban (B1, biotin, tiamin) található meg. Szükséges a megfelelő nitrogénfelvételhez, a növényi immunrendszer hatékony működéséhez és egy fontos antioxidáns, a glutation előállításához, A Genezis MagneMix-S (5% MgO  + 10% SO3 + B, Zn, Cu, Fe, Mn, Mo) szintén 10-15 l hektárdózissal kijuttatva a magnézium és a kén mellett az intenzív növekedést támogatandó, mind a 6 mikroelemet pótolja. Közülük kiemelt jelentőséggel bír a cink. Hazánk szántóterületeinek közel fele cinkhiányos, nem ritka a 1-1,5 ppm alatti ellátottság sem, ami a cink abszolút hiányát jelzi.

Miért éppen a cink?

A cink, több mint 200 enzim aktivátora, fontos szerepet kap a fotoszintézisben és a fehérjeképzésben. Funkcionális szerepet játszik az auxinok (növekedési hormonok) szintézisében, amely a hajtásnövekedéshez elengedhetetlen. Hiányát az idősebb alsó vagy a középső leveleken megjelenő erek közötti sárgás elszíneződés, csíkozottság jelzi. Ne feledjük, ha a táblán korábban már láttunk hiánytüneteket más kultúrákban, vagy akár kukoricában akkor mindenképpen helyezzük a hangsúlyt a megelőzésre. A mikroelempótlás elhanyagolása látens tápelemhiány (nincsenek jól látható egyértelmű hiánytünetek) esetén minimum 10-15%-termésveszteséget jelenthet, de ennek mértéke nagyobb tápelemhiány (a növényeken egyértelmű hiánytünetek láthatóak) esetén elérheti a 40-50%-ot is. A cinkpótlásra két megoldás is a termelők rendelkezésre áll. A Genezis Mikromix-A Cink 5% kelatizált cinket tartalmaz, mely formula gyors felszívódást és azonnali hatást tesz lehetővé. A másik lehetőség komplexebb, a vegetatív fejlődést 3 tápelemmel és 17 féle aminosavval támogató, a stressz leküzdését is segítő Genezis Mikromix BS (3,5% Zn + 4,2% SO3 + 1,3% N +14% AS) 3-5 l/ha dózissal történő kijuttatása. Az aminosavak közül a metionin szerepe érdemes kiemelni, mivel a növényben minden fehérjeszintézis ezzel az aminosavval indul (iniciáló aminosav). A fenti készítmények kombinált alkalmazása, jó választást jelentenek azoknak is, akik nehezebb körülmények között gazdálkodnak, vagy csak egyszerűen szeretnének valóban többet kihozni növényeikből. Kijuttatásuk 4-6 leveles állapottól ajánlott és egészen a címerhányás időszakáig használhatók.