Zöld beruházások a Nitrogénművek Zrt.-nél

2024. April 25., Thursday

Zöld beruházások a Nitrogénművek Zrt.-nél

Az elmúlt években egyre több vállalat hirdetett meg ambiciózus zöldítési célkitűzéseket, melyeknek célja a klímaváltozás elleni küzdelem, valamint a fenntartható fejlődés előmozdítása. A nagy zöldítési törekvések mögött azonban gyakran más célkitűzések és gyakran üzleti érdekek is vannak. A Nitrogénművek Zrt. esetében ez nem így van, a vállalat „zöld” irányba ható beruházásai magukért beszélnek.

Miközben a nagy cégek valóban tudnak tenni a környezetvédelemért, napjainkban a kommunikációjukban szinte már menetrendszerint beiktatott zöldítési üzenetet sok esetben csupán a saját pozíciójuk megerősítésére használják. Például egyes vállalatok csak azért hangoztatják fenntarthatósági programjaikat, hogy javítsák a közvélemény róluk alkotott képét, miközben valójában kevés valódi változást hajtanak végre a környezetvédelem terén. Nem kevés cégnek azért is fontos a zöldítés látszata, mert ezzel próbálnak megfelelni a fogyasztók, a befektetők egyre növekvő fenntarthatósági elvárásainak. Így a vállalatok úgy érzik, hogy a zöld ígéretekkel könnyebben elnyerhetik a társadalmi támogatást és növelhetik a bevételüket.

Ez az ellentmondásos helyzet már odáig fajult, hogy zöld gondolkodás kapcsán már egyenesen zöld zajról – ezen a nagy mennyiségű, sokszor egymásnak ellentmondó, sokszor nehezen értelmezhető zöld üzenetek értendők – és zöld fáradtságról – ez az érintettek kifáradása a zöld kérdésekkel kapcsolatban – is beszélhetünk – hívta fel a figyelmet erre a jelenségre néhány tanulmány. Fentiek figyelembevétele mellett felértékelődnek a valódi „zöld hírek,” az olyan vállalatok fejlesztései, amelyek valóban védik a környezetet, például úgy, hogy csökkentik a káros anyagok kibocsátását. A Nitrogénművek Zrt. ezirányú fejlesztései példamutatók.

A műtrágyagyártó vállalatnál a semlegesítő és savüzemek használata a legkorszerűbb technológiáknak köszönhetően sokkal környezetkímélőbb a korábbinál. A semlegesítő üzemek működtetése során az induláskor keletkezett szennyezett vizeket később felhasználják, így szennyezett kondenzvíz nem keletkezik, a környezetterhelés így csökken. A Pétisó üzemi semlegesítése során a keletkezett szennyezett kondenzvíz egy erre kialakított tóba került, ahonnan később vették vissza és használták el a szennyvízfeldolgozó üzemben. Az új semlegesítő technológia használatának köszönhetően ez a szennyezett kondenzvíz mennyiség lecsökkent, így a továbbiakban a tó használatát, valamint a technológiai szennyvízfeldolgozó rendszert mellőzni lehetett. Ezzel további szennyeződés kijutási lehetőséget szüntetett meg a társaság.

Ugyancsak a bevezetett modern technológiáknak köszönhetően sikerült csökkenteni az emissziót is a cégnél úgy, hogy az összesített ammónia, nitrogén oxidok és szilárd szemcse kibocsátás alacsonyabb lett. A régi ammónium-nitrát üzem egy prillezett technológiát használó üzem, a gyártás során a szemcsék ütközésekor levált por közvetlenül a levegőbe jutott. Az első granuláló üzem megépülésével a régi ammónium-nitrát üzem leállításra került, és így az összesített kibocsátott, illetve az ülepedett por mennyisége csökkent. Az első granuláló üzemben a porok leválasztása ciklonrendszeren történik, míg a második granuláló üzemben nedves gázmosó segítségével csökkentik az emissziót. A vállalatnál racionalizálták a gőzfelhasználást is, a fel nem használt gőzből elektromos áramot termelnek.