500-ak Klubja riportok (Lőrincz Lajos, Kutas ’95 Zrt., Póth János, Ivanics Balázs, Máté Elemér, Kiss János)

2016. April 21., Thursday

A 2011 novemberében elindított 500-ak Klubja egy szaktanácsadáson alapuló modern műtrágyázási demonstrációs kísérletsorozat, amely a Bige Holding csoport zászlóshajójaként is ismert, 80 éves folyamatos termelői múltra visszatekintő Nitrogénművek Zrt. irányításával valósult meg.

A legalább 3 évesre tervezett szántóföldi növénytermesztést hatékonyabbá és ezáltal gazdaságosabbá tevő programban 500 gazdálkodó partner vesz részt az ország egész területéről. A Genezis Partnerhálózat szakmailag magasan képzett szaktanácsadói és munkatársai által beállított szántóföldi kísérletekben tavaszi és őszi vetésű növények tápanyagvisszapótlásának optimalizálása a cél. 

A magyarországi műtrágyázási múltra visszatekintve köztudott, hogy a 80-as években feltöltő jellegű volt a műtrágyázási gyakorlat, azonban az elmúlt 20 évben kizsákmányoltuk a földjeinket. Mára elfogadottá vált az a felfogásbeli változás, hogy a szokásos 70-120 kg hatóanyagú műtrágya kijuttatás nem elég a korszerű, szakmailag támogatott, profitot hozó termés eléréséhez, és messze elmarad a nyugat európai felhasználási szintektől. Ebben a szemléletváltásban kíván a Genezis Partnerhálózat segítséget nyújtani a fejlődés és versenyképesség iránt elkötelezett gazdálkodóknak.

r1

A program hiteles megvalósításának alapjaként minden kísérleti területről egységes talajmintát vettünk, amelyet bővített talajvizsgálati módszerrel elemeztünk. Ez fontos, mivel a talaj termést befolyásoló paramétereinek ismerete nélkül ma már csak szerencsével valósítható meg gazdaságos termelés. A talajok tápanyag-feltöltöttségének ismeretében a szakmai körökben elfogadott Pro Planta szaktanácsadási program segítségével termőhely-specifi kus szaktanácsokat készítettünk az adott növénykultúrára, amely az általunk javasolt mennyiségű tápanyag-utánpótlás hozam- és profi tnövelő hatásáról győzi meg a partnereinket. Az 500-ak Klubja résztvevők így saját tapasztalatukból győződhetnek meg a Genezis Partnerhálózat és a műtrágya nagykereskedőknél kapható termékportfólió kiváló minőségéről, termésnövelő és minőségjavító hatásáról, továbbá a Pro Planta programon nyugvó szaktanácsadás magas szintű szakmai színvonaláról.

A 2011/12-es gazdasági évben az 500-ak Klubja résztvevői körében a tavaszi vetésű növények közül a kukorica szerepel a legnagyobb arányban (75 %), ezt követi a napraforgó (20 %). Ezen kívül szerepel még burgonya, szója, olajtök, zab, borsó és egyéb haszonnövények a programba bevont növények listáján. A projekt során egy komplex összehasonlítást végzünk el a betakarítási eredményekig, amelyekből később gazdaságossági számítások segítségével tudjuk megmutatni a partnereknek, hogy az adott terményárak mellett a többlet ráfordításként jelentkező műtrágya termékek felhasználásával mekkora profi ttöbbletet tudnak realizálni. 

Magyar vállaltként a magyar mezőgazdaság számunkra a legfontosabb. Azon túlmenően, hogy az eddig megszokottakhoz híven nagyon jó minőségű termékekkel, kiváló szervizzel és szakmai tanácsokkal látjuk el a gazdálkodókat, ráadásként ezzel a módszerrel igyekszünk elérni, hogy a magyarországi gazdák sikeresebben, eredményesebben tudják felvenni a versenyt a nyugat-európai és más mezőgazdasági szereplőkkel szemben, javítva a saját gazdasági és versenyképességi helyzetükön. 

Az alábbi összeállításban, a teljesség igénye nélkül, helyzetjelentést adunk az ország különböző területein jelenleg beállított kísérletekről.

Lőrincz Lajos ( Szarvaskend)

r2

Genezis: Bemutatnád a vállalkozást? 

Lőrinc Lajosnak hívnak. Már több éve kb. 600 hektár területen folytatok növénytermesztést. Szokványos növényekkel, kukorica, repce, búza, napraforgó foglalkozunk, de időnként őszi árpával is, attól függően, milyen a gazdasági helyzet. A kukorica és a repce azok a növények, amelyeket ökonómiai okok miatt elsősorban termesztünk. A terület egyik felén, 200-300 hektáron van kukorica, a terület másik fele megoszlik a többi növény között. 120-150 hektáron repce van évek óta, a másik 150 hektáron pedig az őszi kalászosok és 46 hektár a napraforgó. 

Genezis: Mikor találkoztál először a Genezis termékekkel? Mik a tapasztalataid? 

Ezt konkrétan nem tudom megmondani, de már a Genezis márkanév megjelenése előtt is használtam a Nitrogénművek Zrt. termékeit. Majdnem mindig Genezis Pétisót használunk.

Genezis: A területen beállított 500-ak klubja kísérletnél a saját szokásos kísérletednél milyen műtrágyát használsz, és a Genezis technológiánál milyen anyagot alkalmazol? 

A bevont területen tavaly kukorica elővetemény volt, előtte pedig repce. A szokásos üzemi parcellán 500 kg Genezis Pétisó ment ki alaptrágyaként, és vetéssel egy menetben az egyik versenytárs NP 8:30-as műtrágyáját szórtam ki. Genezis kísérleti parcellán alaptrágyaként Genezis NPK 5:10:30-as 437 kg/ha és Genezis Pétisó 604 kg/ha mennyiségben ment ki. Vetéssel egy menetben pedig használtam Genezis NP 20:15 műtrágyát 150 kg/ha dózisban. Lombtrágyaként Genezis Kukorica megy ki 5 l/ha dózisban. 

Genezis: Mit vársz a kísérlettől? 

A fejtrágyával jók a tapasztalatok. Ezen a vidéken azt tanácsolták, hogy a lombtrágyánál a réz annyira nem is kell, inkább mangános dúsítást ajánlanak a gabonára. Kíváncsian várom a betakarítást és az eredményeket. 

Genezis: Köszönöm a beszélgetést. 

Jenet László és Kovács Zoltán (Kutas ’95 Zrt., Berettyóújfalu)

r3

Genezis: Bemutatnátok a vállalkozást? 

A Kutas ’95 Zrt. székhelye Biharkeresztesen, a Fekete tanyán található. Jelenleg 4000 hektáron gazdálkodunk, ebből 2880 hektár a saját szántó, 660 hektár a legelő, az örökölt erdőnk 27 hektár, de a telepített erdőnk, amit mi csináltunk 131 hektár, az összes többi kivett terület, azaz utak, telephelyek, árkok. Összességében még 430 hektár szántót bérelünk. A tevékenységi körünk kifejezetten egyszerűsített növénytermesztés, gyakorlatilag őszi árpa, őszi búza, szója, napraforgó, takarmánykukorica, állattenyésztésünk nincs. Tulajdonszerkezetünkről annyit érdemes tudni, hogy részvénytársaság. A termelők segítését integráción keresztül valósítjuk meg. 

Genezis: Mekkora területen integráltok? 

Kb. 7500 hektáron. Az integrációs tevékenységet hagyományosan csak növénytermesztési termékek kapcsán végezzük. 

Genezis: A Genezis termékekkel mikor találkoztatok először? 

2004 óta használjuk a termékeket, a KITÉ-n keresztül vásároltunk először. Számunkra az ár a legmeghatározóbb, a minőséggel nem volt soha probléma. Több mint 80%-ban Genezis műtrágyát használunk. A Kutas ’95 Zrt. tevékenységét figyelemmel kísérik a környékbeli gazdák, azaz milyen vetőmagot, műtrágyát, technológiát stb. használunk. Hagyományos technológiát használtunk, amikor a Nitrogénművek Zrt-vel való együttműködést elkezdtük. Együtt kezdtünk el újítani, hogy ne csak vetés előtt, hanem vetéssel egy menetben, kultivátorozáskor is juttassuk ki műtrágyát. A tápanyagmennyiségeket a laborból kapott eredmények alapján a Genezis Partnerhálózat szakembere segítségével határoztuk meg. Az előírások miatt nem igazán akarunk már ammónium-nitrátot használni. Ha az ammónium-nitrátot csak a felületre szóród és nem dolgozod be a földbe, akkor annak egyharmada elmegy a levegőbe. Talán egyharmada hasznosul a növényben és egyharmada lekötődik, ami újra kioldódik vagy elmegy a levegőbe. A kukoricánál 120 kg nitrogén-hatóanyag volt engedélyezve, ami most felment 162-165 kg-ra, ezt is mindig vetés előtt szórtuk ki.

Genezis: Mi a szokásos technológia és a Genezis technológia? 

A szokásos a kukoricánál 600 kg Genezis Pétisó, ami 162 kg nitrogén-hatóanyagot jelent. A Genezis technológia esetén 552 kg/ha Genezis Pétisó megosztott kijuttatással, vetéssel egy menetben (200-250 kg) illetve kultivátorozáskor a maradék mennyiség. Szórtunk még Genezis NPK 8:12:25 Prémiumot, 388 kg/ha-t vetés előtt a területre, majd az üzemi technológia szerint talajba keverve (kombinátor) a terület kapott még Mikromix-A Kukoricát 5 l/ha dózisban. 

A szokásos üzemi technológia a napraforgónál 400 kg Genezis Pétisó, ami 108 kg nitrogén-hatóanyag, míg a Genezis technológia esetén Genezis Pétisó 107 kg/ha vetéssel egy menetben kijuttatva és Genezis NPK 8:12:25 Prémium 500 kg/ha vetés előtt területre szórva, majd az üzemi technológia szerint talajba keverve (kombinátor) illetve a terület még kapott Pétibór Extrát 5 l/ha dózisban. 

Genezis: Mit vártok ettől a kísérlettől? 

Hatékonyságot. Termésmennyiséget egyelőre nem tudok mondani, mert még sok idő van hátra. 

Genezis: Köszönöm a beszélgetést. 

Póth János (Törökszentmiklós)

r4

Genezis: Mikor találkozott először a Genezis termékekkel? 

A pétfürdői Nitrogénművek Zrt. termékeit közel 40 éve ismerem, hiszen ennyi ideje dolgozom a szakmában. A korábbi években az Genezis ammónium-nitrátot használtuk, de kb. 3-4 évvel ezelőtt áttértünk a Genezis Pétisóra. Azt figyeltük meg, hogy a Genezis Pétisónak az alacsonyabb hatóanyag-tartalom ellenére kedvezőbb élettani hatása van. A talaj pH-t is kedvező irányba befolyásolja. Volt olyan repcetábla (80 hektár), aminek az egyik felét ammónium-nitráttal szórtuk meg, a másik felét pedig Genezis Pétisóval. A különbség a növények fejlettségében is kimutatható volt, meglepő módon hozamban és növénymagasságban is pozitív irányú eltérés volt a Genezis Pétisó javára.

r5

Cégünk a gazdák figyelmének középpontjában lévő vállalkozás, ha mi áttérünk valamire pl. növény vagy műtrágya, akkor sokan követnek minket. Elmondható, hogy Törökszentmiklóson a gazdák többsége már a Genezis Pétisót használja. 

Genezis: Az 500-ak klubja üzemi kísérlet beállításánál illetve a Genezis kísérletnél milyen anyagokat használnak? 

Az idei évben napraforgó táblában állítottuk be az 500-ak Klubja kísérletet. A napraforgó alá egy kicsit szerényebben szoktunk műtrágyát szórni, mert a fellazult szövetek, sejtek könnyebben megbetegednek, és a napraforgónál növény-egészségügyi szempontból vigyázni kell a túlzott nitrogén-műtrágyázással. Az üzemi területen 200 kg körüli Genezis Pétisót szórtunk ki hektáronként, a Genezis Partnerhálózat talajvizsgálatokon alapuló műtrágyázási szaktanácsa alapján pedig a kijelölt 5 hektár területre 300 kg kellett, ami csak nitrogén. Nem vagyok az összetett műtrágyák ellen, de a talajvizsgálat és a korábbi tapasztalatok is azt bizonyítják, hogy káliummal jól ellátott ez a terület, és foszfor műtrágyázás sem ajánlott. Azért mentem bele ebbe a kísérletbe, hogy bebizonyítsam magamnak, hogy igazam van. 

Genezis: Kifejezetten a kísérleti táblára ajánlott Önnek a szaktanács plusz lombtrágyát? 

Igen, bórtartalmú Genezis lombtrágyából ajánlott, amiből kijuttattunk 4 litert hektáronként. Van olyan táblánk, amit háromszor is permeteztünk vele, ennek köszönhetően a környező tábláknál szebb. 

Genezis: Köszönöm a beszélgetést. 

Ivanics Balázs (Agricola-Jász Kft., Jásztelek)

r6

Genezis: Bemutatnátok a vállalkozást? 

Cégünk 20 éve működik, Agricola-Jász Kft. néven alapítottuk, de akkor még egy műanyag-feldolgozó üzemmel dolgoztunk együtt. Először csak a családi gazdaságnak az összeadott földjeit, a családi tulajdonban lévő földeket tettük be ebbe a társaságba. Első körben az árbevétel nagyobb része nem ebből, hanem az ipari tevékenységből származott. Később, amikor láttuk, hogy ezt fél kézzel nem szabad és nem lehet csinálni, akkor a családban én voltam az, akinek előzőleg volt valamilyen köze a mezőgazdasághoz, ami azt jelentette, hogy anyagbeszerző voltam egy mezőgazdasági tsz-nél. Utána különböző tanfolyamokat végeztem el. Sajnos most már kezdek kiöregedni a szakmából… Némi tanfolyami illetve gyakorlati tapasztalataimat próbálom most még érvényesíteni. Igyekszünk a következő generációt is bevonni. A termelésben van egy fiatal kolléga, aki most főiskolára jár, illetve a fiam az, aki próbálja átvenni a gazdaságot. 

Jelenleg 600 hektáron gazdálkodunk. Nem a legjobb adottságaink vannak ezen a területen. Jásztelek inkább az aszályos területek közé tartozik. Mondhatom, az országban nálunk hullik a legkevesebb csapadék. Arra gondoltam, hogy a következő generációnak valószínűleg az öntözést kell megoldania. Azzal kell számolni, hogy csak akkor tudjuk felvenni a versenyt a dunántúli gazdákkal, hogyha öntözünk, mert itt nálunk elképzelhetetlen, hogy 8-10 tonna kukoricát termeljünk hektáronként. Ennél sokkal kisebb mennyiségek teremnek.

Genezis: Hogyan fogadtad az 500-ak klubja megkeresést? 

Amikor az üzletkötő megkeresett ezzel kapcsolatban, még nem tudtam, hogy mi ez. Mindenesetre, amikor arról tájékoztatott, hogy mire számíthatok, már örültem neki. Úgy érzem, nyitott vagyok az ilyen újabb dolgokra, mert ezzel csak több lesz az ember. Mindez akkor erősödött meg bennem, amikor egy Genezis Kerekasztal beszélgetésen is részt vettem, amit az elmúlt időszak egyik legjobb szakmai találkozójának tartok. Olyan emberekkel ismerkedtem, akiktől mindenképpen csak tanulni tudok. Például a Genezis Kerekasztal találkozón szóba került a mészutánpótlás, azaz hogyan lehet a szikes talajokat javítani. Erre szeretnénk hamarosan sort keríteni, tehát ösztönző volt ebből a szempontból is ez a találkozó.

r7

Genezis: Az 500-ak klubja üzemi kísérlet beállításánál illetve a Genezis kísérletnél milyen anyagokat használtok? 

Örömmel vettem, amikor az üzletkötő megkeresett ezzel kapcsolatban. Egy kérése volt, hogy végezzük tisztán, nyílt lapokkal a kísérletet, ugyanazt a technológiát csináljuk a kontroll táblán, amit eddig. Ezt nem volt nehéz betartani. Igazából azt látom, hogy lényegesen kevesebb műtrágyát adtam ki eddig. Próbáltam kombinálni, mert úgy kezdtem, hogy baktérium műtrágyát dolgozok be, vagyis a kukorica alá ebben az évben nem tettem összetett műtrágyát. Úgy gondoltam, hogy a baktérium szabadít fel annyi káliumot, foszfort illetve nitrogént, ami a kukoricának induláskor elég lehet. A vetőgépbe beleraktam ugyanúgy a műtrágyát, a vetőgépem mindössze egy mázsát tud kiszórni, majd a sorműveléskor nitrogént (Genezis Pétisót) tettünk ki 100-120 kg közötti mennyiségben. 

A Genezis technológiában kiraktam Genezis Pétisót 415 kg/ha mennyiségben, Genezis NP 20:10-t 215 kg/ha és Genezis Mikromix-Zn műtrágyát 4 l/ha dózisban. A Genezis technológia műtrágyatöbblet hatásának eredménye már most kezd mutatkozni, látszik, hogy el fogja hagyni az én területemet. A költségek miatt azonban még mindig vannak kétségeim. Szép és jó, amit elérünk, de vajon milyen áron? 

Genezis: Valóban a profit az elsődleges. A jelenlegi felvásárlási árak mellett az optimálisan választott Genezis technológia alkalmazásával magasabb hektárköltség mellett magasabb termést tud elérni. 

Számolgattam ezt is. Az a különbözet, ami a 4-5 mázsa összetett műtrágya kiszórásából és a többlet kukorica értékéből származik, fogja meghatározni, hogy érdemes-e? Az 500-ak Klubja kísérlet ebben fog segíteni, hiszen kockázat nélkül emeltem a műtrágya dózist a Genezis ajánlási parcellán. 

Genezis: A kísérlet kapcsán említetted, hogy 53 hektárt fogsz lombtrágyázni, tavaly is így csináltad? 

Még nem csináltam így. Az 500-ak Klubja kísérletből jött az ötlet. Bár ma és tegnap borús, esős idő volt, de az ősz száraz volt, rengeteg repce nem kelt ki, a búza nem bokrosodott, majd a tavasz szintén aszályos volt. A talajok szárazok, nincs nedvesség, a kukorica sem tud felvenni csapadékot a talajból, ezáltal a legkönnyebben felvehető a Genezis Mikromix-Zn lombtrágya. 

Genezis: Köszönöm az interjút. 

Máté Elemér (Palotabozsoki Mg. Zrt., Palotabozsok)

r8

Genezis: Bemutatnád a gazdaságot? 

A gazdaság 3000 hektáron gazdálkodik. Az őszi búza, őszi árpa, szója, napraforgó, kukorica és repce termesztése mellett sertés (380 koca) és baromfi (1800000) ágazata is van. Az állattenyésztést kiszolgáló keverő üzem kapacitása 20000 t/év. Rendelkezünk szója feltáró üzemmel is. Jellemző üzemi szinten a technológiai fejlesztés, ami visszaköszön mind a korszerű nagy teljesítményű szántóföldi erő- és munkagépekben, valamint a sertés és baromfi tenyésztéstechnológiájában is. 

A legtöbb szántóföldi kultúrában minden évben végzünk fajtakísérleteket, ezért is örültem a Nitrogénművek Zrt. megkeresésének, mert így lehetőségünk van arra, hogy ne csak a fajtákra fi gyeljünk oda, hanem okszerű műtrágyázással is járuljunk hozzá a termésmennyiség növekedéséhez illetve a minőség javulásához. Az elindított kísérletben szója kultúrában hasonlítjuk össze a mennyiségi és minőségi mutatókat a saját üzemi technológiánk és a Nitrogénművek Zrt. szaktanácsadására épülő technológia között. 

Genezis: Mióta használtok Genezis termékeket? 

Genezis Pétisót 1997 óta használunk a gazdaságban, Genezis NPK komplex termékeket kb. 2001 óta. 

Genezis: Mi a beállított kísérlet illetve milyen anyagokat használtok? 

Szója kísérletet állítottunk be. 

Üzemi technológia:
- Nitrogén-hatóanyag 59 kg/ha
- Felhasznált műtrágya: Genezis Pétisó 

Genezis technológia:
- Nitrogén-hatóanyag 85 kg/ha
- Foszfor-hatóanyag 27 kg/ha
- Kálium-hatóanyag 56 kg/ha
- Genezis Mikromix hüvelyes levéltrágya 3 l/ha
Felhasznált műtrágya: Genezis Pétisó, Genezis NPK 8:12:25 

Genezis: Milyen új anyaggal találkoztatok a kísérlet kapcsán illetve mit vártok tőle? 

A szója technológiánknak korábban nem volt része az NPK komplex illetve lombtrágya kijuttatása. Kíváncsian várjuk, hogy a többlet input költség mennyi plusz bevételt hoz a kísérleti parcellában. 

Genezis: Köszönöm a beszélgetést.

Kiss János (Kisszállás)

r9

Genezis: Bemutatná a gazdaságot? 

15 évvel ezelőtt az „élet” sodort bele a gazdálkodásba. Ekkor 70 hektáron kezdtünk növénytermesztéssel foglalkozni. Ma összesen 310 hektáron gazdálkodunk. A növények vetésterülete a következők szerint alakul: kukorica 200 ha, búza 50 ha, napraforgó 60 ha. A gazdaság működtetését javarészt saját erőből fedezzük, ennek ellenére időnként a vetőmagok egy részét és a növényvédő szereket finanszírozva kapjuk egy integrátor cégtől. 

Genezis: Mióta használnak Genezis termékeket? 

A kezdetek óta használom a magyar termékeket. Eleinte inkább a 34%-os ammónium-nitrátot szórtuk a növényekre, de a szállítása egyre nehezebbé, körülményesebbé vált, ezért elkezdtük használni a Genezis Pétisót. Az NPK termékek közül használtuk a Genezis NPK 8:20:30 és az Genezis NPK 5:10:30 összetételű műtrágyákat. 

Genezis: Milyen 500-ak Klubja kísérlet van beállítva? 

10 hektáros területen állítottunk be kukoricakísérletet. Az egyik 5 hektáros területen a Genezis technológia által javasolt tápanyagmennyiséget szórtuk ki, a másik 5 hektáron pedig a szokásos üzemi mennyiségekkel és technológiával műtrágyáztunk. 

Genezis: Miben tér el az üzemi és a Genezis parcella műtrágyázása, technológiája? 

Üzemi technológia:
- vetéssel 1 menetben: 250 kg/ha KITE kevert NPK 0:10:30,
- kultivátorozáskor: 200 kg/ha Genezis Pétisó. 

Genezis technológia:
- vetés előtt bedolgozva: Genezis NP 20:15 180 kg/ha,
- vetés előtt bedolgozva: 250 kg/ha Genezis Pétisó,
- vetéssel 1 menetben: 250 kg/ha Genezis Pétisó,
- Genezis kukorica lombtrágya: 5 l/ha dózisban. 

Genezis: Találkozott-e új Genezis termékekkel a kísérlet során? 

A Genezis parcellára kijuttatott Genezis NP 20:15 starter és a Genezis lombtrágya termékeket még nem használtuk. 

Genezis: Milyen eredményre számít a kísérleti parcellán? 

A terület bejárása során kitűnt, hogy a Genezis parcella nagyobb és zöldebb, mint a többi állomány. Távolról fi gyelve a táblát jól kivehető a parcellák különbözősége. Az üzemi területre kultivátorral kijuttatott Genezis Pétisó az esőzések miatt most fog hasznosulni. Azt már látom, érdemesebb lesz a csak kultivátorozással kijuttatott Genezis Pétisó nagy részét vetés előtt és vetéssel 1 menetben kiszórni, valamint a mennyiségét növelni. Az eddigi üzemi technológia ennyiben változni fog. Jelenlegi eredmények meggyőzőek, kíváncsian várjuk a betakarítási eredményeket.

Genezis: Köszönöm a beszélgetést.