Bige Holding Kft.

A Tiszamenti Vegyiművek állami vállalatot az Alföld szervetlen vegyipari központjának megteremtése céljából 1951-ben alapították.
A beruházás kénsavgyár építésével kezdődött. Ezt követte a műtrágyagyár, a szervetlen pigment üzem, a mosószerüzem, a kriolit üzem, végül pedig a foszforsav és tripolifoszfát üzem telepítése.

A Tiszameni Vegyiművek Rt.-t a Bige Holding Kereskedelmi és Termelő Kft. privatizálta 1997-ben. 2004-ben beolvadással a Tiszamenti Vegyiművek Rt. megszűnt, továbbiakban Bige Holding Kft.-ként működik tovább.

A 2004. évi beruházást követően a Bige Holding Kft. a Genezis műtrágyacsalád kompaktált NPK termékeit, valamint kénsavat, foszforsavat és kriolitot gyárt.

A Bige Holding Kft. új műtrágyagyára 2004 márciusától üzemel A kompaktálási technológiával üzemelő gyár kémiai reakció és szárítási folyamat nélkül állít elő megbízhatóan jó minőségű NPK és PK műtrágyákat, a vevő igényeinek megfelelő minőségben mezo- és mikroelem tartalommal is. Az így előállított műtrágyák szemcsemérete és szilárdsága megfelel a mai korszerű európai minőségnek. Az új technológia környezetterhelő hatása minimális. Az üzem kapacitása 140 ezer t/év.
 

Kapcsolat