Az 500-ak Klubja

Az 500-ak Klubja bemutatása

A 2011 novemberében elindított 500-ak Klubja egy szaktanácsadáson alapuló modern műtrágyázási demonstrációs kísérlet sorozat, amely a Bige Holding Csoport zászlóshajójaként is ismert, 85 éves folyamatos termelői múltra visszatekintő pétfürdői Nitrogénművek Zrt. irányításával valósult meg. Az eredetileg 3 éves időtartamra tervezett szántóföldi növénytermesztést hatékonyabbá és ez által gazdaságosabbá tevő programban 500 gazdálkodó partner vesz részt az ország egész területéről. A partnerek jellemzően 300 ha feletti földterülettel rendelkező magántermelők és társas vállalkozások, amelyek mögött megfelelően fejlett mezőgazdasági  géppark áll, illetve megfelelő a szakmai felkészültségük és nyitottságuk egy új műtrágyázási technológia kipróbálására. A Genezis Partnerhálózat szakmailag magasan képzett szaktanácsadói és munkatársai által beállított nagyüzemi parcellákon tavaszi és őszi vetésű növények tápanyag visszapótlásának optimalizálása a cél. A növény- és táblaspecifikus szántóföldi műtrágyázási szaktanácsokat az MTA TAKI (Magyar Tudományos Akadémia, Talaj- és Agrokémiai Kutatóintézete) által fejlesztett Pro Planta szoftver segítségével készítjük el. A kísérlet során egymás közvetlen szomszédságában található 2 x 5, illetve 2 x 3 hektáros táblákat GPS készülékkel mértünk ki és jelzőkarókkal, jelzőtáblákkal különítettük el „Üzemi” és „Genezis” táblákra. Ez a két tábla adja a „versenyparcellákat”, ahol az Üzemi táblarészen a gazdálkodó a megszokott üzemi gyakorlatának megfelelően végzi a műtrágyázási tevékenységet és közvetlenül mellette azonos kultúrában és azonos parcellaméreten az általunk szaktanácsolt és a szaktanács alapján biztosított műtrágyákkal és mennyiségi ajánlásnak megfelelően végzi a Genezis parcellán a növénytermesztést, jó lehetőséget teremtve a két eltérő technológia összehasonlítására.

Az indulás okai röviden

A magyarországi műtrágyázási múltra visszatekintve köztudott, hogy a 80-as években feltöltő jellegű volt a műtrágyázási gyakorlat, azonban az elmúlt 20 évben kizsákmányoltuk a földjeinket. Mára elfogadottá vált az a felfogásbeli változás, hogy a szokásos 70-120 kg hatóanyagú műtrágya kijuttatás nem elég a korszerű, szakmailag támogatott, profitot hozó termés eléréséhez és messze elmarad a nyugat európai felhasználási szintektől. Ebben a szemléletváltásban kíván a Genezis Partnerhálózat segítséget nyújtani a fejlődésben és versenyképességben elkötelezett gazdálkodóknak az 500-ak Klubja program ösztönző hatásával.   

kép

Forrás: Fertilizers Europe (EFMA)

A program hiteles megvalósításának alapjaként minden kísérleti területről egységes talajmintát vettünk, amelyet bővített talajvizsgálati módszerrel elemeztünk akkreditált laboratóriumokban. Ez fontos, mivel a talaj termést befolyásoló paramétereinek ismerete nélkül ma már csak szerencsével valósítható meg gazdaságos termelés. A talajok tápanyag feltöltöttségének ismeretében a szakmai körökben elfogadott Pro Planta szaktanácsadási program segítségével termőhely specifikus szaktanácsokat készítettünk az adott növénykultúrára, amely az általunk javasolt mennyiségű tápanyag utánpótlás, hozam és profit növelő hatásáról győzi meg a partnereinket. Az 500-ak Klubja résztvevők így saját tapasztalatukból győződhetnek meg a Genezis Partnerhálózat és a műtrágya nagykereskedőknél kapható termékportfólió kiváló minőségéről, termésnövelő és minőségjavító hatásáról, továbbá a Pro Planta programon nyugvó szaktanácsadás magas szintű szakmai színvonaláról és hatékonyságáról.

A 2012, 2013, 2014-es években 500-ak Klubja résztvevői körében a tavaszi vetésű növények közül a kukorica szerepel a legnagyobb arányban (75%), ezt követi a napraforgó (20%). Ezen kívül szerepel még burgonya, szója, olajtök, zab, borsó és egyéb haszonnövények a programba bevont növények listáján. Az őszi kultúrák közül az őszi búza, őszi káposztarepce és őszi árpa beállítások szerepelnek a legnagyobb arányban. A projekt során egy komplex összehasonlítást végzünk el a parcellák betakarítási eredményekig, amelyekből később gazdaságossági megtérülési számítások segítségével tudjuk megmutatni a partnereknek, hogy az adott terményárak mellett a többlet ráfordításként jelentkező műtrágya termékek felhasználásával mekkora nettó eredménytöbbletet tudnak realizálni hektáronként és a teljes vizsgálati területre vetítve.

A program eredetileg tervezett 3 éves időszakát túllépve, a menet közben elért kiváló eredmények hatására és a kísérletsorozatban résztvevő partnerek pozitív visszajelzéseinek köszönhetően a társaságunk a projekt folytatása mellett döntött, így a 2015-ös évben már kiterjesztett megfigyelési kör mellett (az általunk és a gazda által a helyszínre megfelelőnek gondolt vetőmag kiválasztása és biztosításával) folytattuk az 500-ak Klubja kísérleteinket. A programot 2016-os évben, immár az 5. megkezdett évben is tovább visszük.

Magyar vállaltként a magyar mezőgazdaság számunkra a legfontosabb. Azon túlmenően, hogy az eddig megszokottakhoz híven nagyon jó minőségű termékekkel, kiváló szervizzel és szakmai tanácsokkal látjuk el gazdálkodókat, ráadásként ezzel a módszerrel igyekszünk elérni, hogy a magyarországi gazdák sikeresebben, eredményesebben tudják felvenni a versenyt a nyugat-európai és más mezőgazdasági szereplőkkel szemben, javítva a saját gazdasági és versenyképességi helyzetükön.

g1
g2
g3
g4
g5
g6
g7
g8
g9
g10
g11
g12
g13
g14
g15
g16
g17
g18
g19
g20
g21
g22

 

 


Kapcsolódó Dokumentumok


Kapcsolódó galéria

Összesen 111 kép