Kukorica, szója és cukorrépa lombtrágyázása

2019. May 31., Friday

Kukorica, szója és cukorrépa lombtrágyázása

A június egyszerre ad növényvédelmi és tápanyag-utánpótlási feladatokat a gazdálkodóknak. A korai vetésű kukoricák Pétisóval történő tápkultivátorozása mellett fokozott figyelmet kell fordítani a mikroelemek pótlására is. Az intenzív növekedés időszakában a növény testanyagainak felépítéséhez cinkre, rézre, mangánra, bórra egyaránt szüksége lesz a kukoricának. Májusban már írtunk ezen tápelemek súlyáról, amit saját kísérleteinkben is tapasztaltunk.
Kijuttatásukkal egy jól felépített kukorica trágyázási technológiában jelentős terméstöbbletet érhetünk el. Cinkben és már mangánban is szegény mezőségi talajon (KE-TKI Iregszemcse) beállított levéltrágyázási kísérletünkben (1. ábra) látható, hogy a kukorica számára kedvező időjárási körülmények mellett a mikroelemek terméslimitáló tényezővé válnak. A cink (Mikromix-A cink) és a mangán (Mikromix-A mangán) mellett a második levéltrágyázással (virágzás előtt) kijuttatott bór (Pétibór Extra) javította a terméskötődést, ami 13%-al nagyobb termést jelentett a levél trágyázatlan kontrollhoz képest.

  1. ábra: kukorica termésmennyiségének alakulása levéltrágyázási kísérletben 2017 (%)

A 2018-ban beállított kisparcellás szántóföldi kukorica kísérleteinkben volt alkalmunk kipróbálni a biostimuláns (Genezis Mikromix BS) cink lombtrágya termésnövelő hatását. A 2. ábrán kilúgzott réti csernozjom talajon (SZIE AGK Szarvas) beállított kísérlet eredményeit ábrázoltuk. A diagramon jól nyomon követhető, hogy a Mikromix BS (MM BS) kombinációk jelentős termés növekedést eredményeztek. A 2. és 3. kezelés között a címerhányás kezdetén kiadott Pétibór Extra a különbség. A két kezelést összehasonlítva látjuk, hogy a virágzáshoz időzített bór kezelés a kísérletek átlagában 10% termés többletet hozott. A 3. kezelés kiemelkedően magas termés eredménye azt mutatja, hogy az adott táblán a kukorica termését a cink és bór mellett a mangán növelte a legnagyobb mértékben.

2.ábra: kukorica termésmennyiségének alakulása levéltrágyázási kísérletben 2018 (%)

A lombon keresztüli mikroelem pótlás az egyre növekvő vetésterülettel bíró szójában is termésnövelő tényező. Érzékeny a talaj réz, cink mangán és bórellátottságára. Átlagosan 200-350 kg/ha termésnövekedésre számíthatunk a szója legalább egyszeri levéltrágyázásával (Genezis Mikromix-A hüvelyes növény), azonban kétszeri vagy háromszori lombtrágyázással a termésnövekedés jelentős akár 25-30%-ot is meghaladó mértékű lehet, a talaj mikroelem ellátottságától és az alaptrágyázástól függően. A szója fehérje tartalma mellett olaj tartalma is jelentős, ezért érzékenyen reagál a kén utánpótlásra. 2017-ben beállított kísérletünkben (KE-TKI Iregszemcse) a levélen keresztüli kén és bór pótlás jelentős (30%) terméstöbbletet hozott (3. ábra).

3.ábra: szója termésmennyiségének alakulása levéltrágyázási kísérletben (%)

A cukorrépa szintén a tápelem igényes kultúráink közé tartozik. Az olyan mikroelemek, mint a cink a mangán és a vas, (Mikromix-A cukorrépa) mellett kifejezetten bórigényes növény. Hiányában a fiatal „szívlevelek” elhalásával, feketedésével kezdődő szív- és szárazrothadás lép fel. Látens bórhiány esetén sérülékennyé válhat a répatest, ami jelentősen növelheti a gombás és baktériumos fertőzések veszélyét. Figyelem, nagyadagú meszezés következtében bórhiány léphet fel! Hatékony bórpótlás csak levélen keresztül valósítható meg, olyan készítménnyel mely szerves kötésben (bór etilén-amin) és nagy koncentrációban (136 g bór/l) tartalmaz bór hatóanyagot (Pétibór Extra). A mikroelem komplexek és a bór kijuttatása már 4-6 leveles kortól megkezdődhet és egészen augusztus végéig legalább 4 alkalommal érdemes, különösen a bór pótlásáról gondoskodni. Meszes talajon nem csak a bór felvehetősége romlik, hanem a mangáné is. Hiányában a klorofilszintézis zavara lép fel, a leveleken pontszerű, sárgás színű hálós mintázatot láthatunk, miközben az erek zöldek maradnak. Pótlására kelátkötésben lévő mangán (Mikromix-A mangán) kijuttatása javasolt.

Tippek a sikeres levéltrágyázáshoz:

Levéltrágyázásra a korareggeli órák a legalkalmasabbak, amikor a növény gázcsere nyílásai még nyitva vannak és a levelek kutikulája a harmat hatására fellazult állapotban van. A perzselések elkerülése érdekében vegyük figyelembe az aktuális hőmérsékleti viszonyokat (1. táblázat)

A kijuttatás során javasolt lémennyiség minimum 250-300 l/ha. Amennyiben növényvédelmi kezeléssel egy menetben juttatunk ki levéltrágyákat akkor 450 literig is érdemes emelni a hektáronkénti mennyiséget.

  1. táblázat. A hőmérséklet hatása a levéltrágyázás idejének és a kijuttatott trágyaanyagok mennyiségének megválasztására (Hilsendegen, 1999)

Hőmérséklet

Ajánlott kijuttatás

< 20 °C

A legnagyobb adagú levéltrágyázás is sikerrel elvégezhető (a készítmény gyártója álltal javasolt maximális dózissal).

20–25 °C árnyékban vagy éjjel

Alacsonyabb adagú levéltrágyázást alkalmazzunk (a készítmény gyártója álltal javasolt közepdózissal)

20–25 °C tiszta, napos időben

Nem javasolt a levéltrágyázás

25 °C feletti hőmérsékleten

Nem javasolt a levéltrágyázás